93-åriga Rut skrämde bort de falska vattenkontrollanterna

När Rut Klasén öppnade dörren stod tre unga män där. De skulle undersöka vattenkvaliteten, sa de.
– Jag fick snabbt en känsla av att det bara var prat, säger 93-åringen, som körde iväg trion och ringde polisen.

Bedragarna sa att de skulle kolla vattnet, men Rut Klasén anade snabbt oråd och körde ut dem.

Bedragarna sa att de skulle kolla vattnet, men Rut Klasén anade snabbt oråd och körde ut dem.

Foto: Christine Olsson / TT

Vadstena2025-04-07 19:00

Nyheten i korthet

  • 93-åriga Rut Klasén i Vadstena körde iväg tre unga män som påstod sig vara vattenkontrollanter och ville undersöka vattenkvaliteten i hennes hem.
  • Rut misstänkte snabbt att männen inte var ärliga och ringde polisen. Männen lyckades inte stjäla något.
  • Polisen uppmanar allmänheten att vara vaksamma på bedragare och att rapportera även försök till bedrägeri, för att hjälpa till att bekämpa brottsligheten.

Det var vid 15-tiden på söndagseftermiddagen som det ringde på dörren hemma hos Rut Klasén på Hertig Johans gata i Vadstena.

– De såg ut som folk gör mest. Jag tror inte att de var 30 år, säger, 93-åringen om besökarna som klev innanför dörren och presenterade sig som vattenkontrollanter.

– Det hade hänt något med vattenkvaliteten i området där jag bor, sa de. Det var väldigt farligt och det gällde att absolut inte dricka vattnet.

Rut förstod fort att besökarna inte hade rent mjöl i påsen.

– Det visade sig ganska fort när de höll på och tjafsade om hur farligt det var att dricka vattnet. Jag fick snabbt en känsla av att det bara var prat och de inte hade där att göra.

Hon körde ut trion som lämnade huset utan att få något av värde med sig.

– Jag sa åt dem att de fick gå. "Jag vill inte ha er här", sa jag. Det var inte krångligare än så.

Rut ringde polisen som kom snabbt, men då var de tre männen redan försvunna.

– Polisen kom förvånansvärt snabbt. Det är en fördel att de finns i närheten. 

Polisens presstalesperson Martina Gradian säger att hon inte känner igen just detta tillvägagångssätt, men att målet alltid är detsamma.

– Målet är ju att komma över värdesaker, kort, kontokoder eller att få någon att logga in med bank-id till exempel. Oftast är det väldigt vältaliga personer som verkar hjälpsamma och vänliga.

Hon fortsätter:

– Det är inte alls konstigt att man som privatperson litar på de här människorna och faller för knepen. Vi tror ju att det finns ett stort mörkertal, för att det finns en skam i att bli lurad. Det förekommer ju varje vecka, om inte varje dag i länet.

Vad ska man göra om man får besök av någon som man tror är en bedragare?

– Det man ska göra om man får besök eller samtal av en bedragare eller en person som man vet med sig att man inte beställt något av, då ska man lägga på luren eller stänga dörren och sen kontakta oss. Sen ska man anmäla även om man inte blivit av med någonting. Det är ju fortfarande försök till bedrägeri då, och det hjälper oss att lägga pusslet för att komma åt bedragarna.

Hon påminner även om att polisen finns där för den som misstänker att man kan ha blivit lurad, eller är osäker på om någonting räknas som bedrägeri.

– Ring till oss på 114 14 och fråga, så tar vi gärna emot det samtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!