Så tycker Skolverket om gruppstorlek

Det har debatterats om storleken på förskolegrupper i Vadstena på senare tid. MVT ringde upp Skolverket för att höra om deras syn på storleken på grupper.

Det gäller att väga in många faktorer för att få rätt gruppstorlek.

Det gäller att väga in många faktorer för att få rätt gruppstorlek.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Vadstena2015-09-13 22:00

Häromdagen kom en insändare från en orolig förälder om storleken på förskolegrupperna. Sedan svarade kultur- och utbildningsnämndens ordförande Göran Fältgren (S) i en debattartikel. Nu ger Skolverket sin syn på förskolegrupper generellt.

– Storleken är otroligt viktig. Att skapa en storlek är ett gediget arbete. Men det går inte att hålla sig till en siffra, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef för förskole/grundskoleenheten på Skolverket, som menar att man måste förhålla sig till vilken lokal man har, vilken personal man har och vilka behov som finns hos barnen.

Föräldern hävdade att det var 25 barn i varje grupp. Göran Fältgren menade att detta endast gällde tre grupper och att de flesta barngrupper hade 15-19 barn. När MVT ringer upp Göran Fältgren säger han att det dessutom är flera vuxna i de grupperna.

– Om man ska ta en extremsiffra, har man 25 små barn på en vuxen bedömer nog de flesta att det är en alldeles för stor grupp, säger Ulrika Lundqvist (men i Vadstena är det alltså flera vuxna i grupperna)

Rent generellt ska man också ha i åtanke att för många vuxna inte heller är bra.

– Det är viktigt att se hur många barn och vuxna varje barn möter och samverkar med. Barn kan inte relatera till alltför många under en dag, menar Ulrika Lundqvist.

Fram till 2013 hade Skolverket ett riktmärke på 15 barn per förskolegrupp, en rekommendation som man tog bort. Nu har regeringen i år gett Skolverket i uppdrag att se över forskningen för gruppstorlek och se om man kan komma fram till nytt riktmärke. Detta meddelade utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp) i mars.

– OECD har kunnat visa att man i Pisa-proven som man gör som 15-åring har kunnat se vilka elever som fått en bra förskola, sade Fridolin till Ekot då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om