Sparar på elevhälsan

Pengar ska sparas inom elevhälsan. Kommunens tjänstemän har lagt ett förslag på hur det ska göras. Förslaget underkänns dock av arbetstagarnas organisationer.

Vadstena kommun ska spara 300 000 kronor inom elevhälsan 2015. På bilden syns en av kommunens skolor, Sankt Persskolan.

Vadstena kommun ska spara 300 000 kronor inom elevhälsan 2015. På bilden syns en av kommunens skolor, Sankt Persskolan.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2015-05-10 09:12

Vadstena kommun vill spara 300 000 kronor inom elevhälsan 2015.

– Det finns ett politiskt taget beslut och är en anpassning efter elevanatalet. Elevhälsan får lika mycket pengar nu som när det fanns fler elever.

I jämförelse med andra kommuner lägger Vadstena mycket pengar på elevhälsan, säger kultur- och utbildningschef Kristina Lohman.

Sektor för kultur och utbildning har lagt fram ett förslag på hur det ska gå till.

– Besparingarna görs genom att minska administrationen. Det ska formuleras en gemensam plan för elevhälsoarbetet i kommunen, så att att alla är överens om uppdrag och roller och hur man ska samarbeta och samverka på skolorna.

Huruvida det kan bli tal om personalneddragningar kan utbildningschefen inte svara på för tillfället.

– Vi är just nu inne i en övertalighetsförhandling, säger Kristina Lohman som hävdar att elevhälsopersonalens tid att möta eleverna inte kommer att minska.

Hon påpekar att ett arbete med att utveckla elevhälsan nyligen har påbörjats.

– Det ska öka kvalitén, bland annat genom att öka insatser inom det förebyggande arbetet.

Arbetstagarorganisationerna Läraförbundet, Lärarnas riksförbund, Vårdförbundet, SACO och Kommunal motsatte sig vid en MBL-förhandling arbetsgivarens förslag. De anser att den överlämnade risk- och konsekvensanalysen är undermålig och yrkar på att den ses över igen och revideras tillsammans med ett huvudskyddsombud.

– Det ska göras, men vilket datum är inte sagt än, säger Kristina Lohman.

MVT har inte lyckats nå någon av de representanter för elevhälsan som var närvarande vid MBL-förhandlingen. Däremot Kommunals Ann-Sofi Andersson.

– Jag var med eftersom det handlar om stora förändringar i den kommunala verksamheten och vi motsätter oss neddragningar och besparingar där överhuvudtaget, förklarar hon.

Ann-Sofi Andersson menar att hon och de andra arbetstagarrepresentanterna är eniga om att risk- och konsekvensanalysen inte är ordentligt gjord.

– Det måste komma fram vilka uppgifter som elevhälsan måste utföra och hur allt ska fungera. Dessutom hade analysen inte gjorts tillsammans med ett skyddsombud, vilket den ska enligt arbetsmiljölagen.

Angående de övertalighetsförhandlingar som pågår säger Ann Sofi-Andersson så här:

– Man måste fråga sig vilka uppgifter som görs nu och vem som ska göra dem efter eventuella personalneddragningar.

Elevhälsan i Vadstena

Elevhälsan i Vadstena består för närvarande av två skolsköterskor som besätter 1,5 tjänst tillsammans, en psykolog med 75 procents tjänstgöring, en kurator som även är chef för elevhälsan samt ytterligare en kurator som har 50 procents tjänstgöring, två skolläkare (några timmar per vecka enligt uppgift), en logoped som har 50 procents tjänstgöring samt en heltidsanställd resurspedagog.

I sitt besparingsförslag menar sektor för kultur och utbildning att besparingarna kan göras genom att minska elevhälsans administrationskostnader. Enligt utbildningschefen kommer inte elevhälsopersonalens tid med eleverna att minska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om