Stängd cafeteria upprör elever

Nyligen fick eleverna på Petrus Magni i Vadstena beskedet att deras cafeteria bommas igen. En åtgärd som kan få flera negativa konsekvenser enligt elevrådet.

Tyra Malmström, Mattias Eriksson och Lisa Holmstedt representerar elevrådet på Petrus Magni. De anser att en stängning av skolcafeet kan få flera negativa konsekvenser.

Tyra Malmström, Mattias Eriksson och Lisa Holmstedt representerar elevrådet på Petrus Magni. De anser att en stängning av skolcafeet kan få flera negativa konsekvenser.

Foto: Daniel Blomqvist

Vadstena2014-10-22 06:49

– De tar bort allt som är bra med vår skola, säger Lisa Holmstedt, elevrådsrepresentant på Petrus Magni.

Nu är det slut på Petrus Magnielevernas möjligheter att köpa frukt och billig fika på skolan. I samband med besparingar stänger skolan kiosken i uppehållsrummet, något som elevrådsrepresentanterna Lisa Holmstedt, Tyra Malmström och Mattias Eriksson tycker är ett riktigt dåligt beslut.

– Egentligen är det resursen som försvinner, han som sköter kiosken, förklarar Lisa Holmstedt.

Beslutet innebär dock att kioskens verksamhet upphör, ett beslut som kan få flera negativa konsekvenser enligt eleverna. Bland annat befarar de att det kommer bli mer bråk och stök.

– Det är ju den personen som har sett till att det är ordning i uppehållsrummet och sagt till folk att sluta bråka, eller bett elever ta ner fötterna från bänkar till exempel, säger Tyra Malmström som också sitter med i elevrådet.

Dessutom har vissa elever fått möjlighet att hjälpa till i kiosken med stöd från den person som jobbat där.

– De har fått hjälpa till med kassan och kanske mått bra av att ta ansvar. Och han finns alltid där. Ibland kan det vara svårare att prata med en lärare om det hänt något, säger Lisa Holmstedt.

Men det finns även andra problem med att kiosken försvinner menar eleverna. Inte minst att det nu inte kommer att finnas någonstans att köpa fika.

– Många går kanske upp klockan sex på morgonen och åker buss till skolan. Sedan är det inte lunch förrän 12:30. Och ibland sitter man kvar och väntar på bussen efter skolan, säger Tyra Malmström.

– Och det är jättebra att ha om man inte gillar maten. Då kanske man äter lite sallad eller nåt i matsalen och sen köper fika i caféet. Nu kommer nog många att åka hem och äta, eller gå ut på stan istället, säger Lisa Holmstedt.

Dessutom är eleverna besvikna då de överhuvudtaget inte blivit involverade i beslutet.

– Det kom bara sådär, säger Mattias Eriksson.

– Vi har inte haft någon chans att vara med och påverka, säger Tyra Malmström.

Skolans rektor, Suzanne Stråkander Rockler, hänvisar till en stram budget.

– Som rektor tycker jag också att det är beklagligt. Men den påsen med pengar jag har fått räcker inte till att driva café. Pengarna måste i första hand gå till den lagstadgade undervisningen och att ge eleverna den stöttning de behöver.

Eleverna är väldigt bekymrade över det här beslutet, vad är din kommentar?

– Det har jag full förståelse för. Det var ett tufft beslut, men vi tittar på alternativa lösningar, säger Suzanne Stråkander Rockler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om