För tre år sedan fick då 14-åriga Josefine Nyström en ovanlig form av skelettcancer. Hon har åkt in och ut på sjukhus, 2013 amputerades hennes högra arm och axel och hon har genomgått cellgiftsbehandlingar. Josefine har också vid tre tillfällen opererat bort metastaser i lungorna. I höst väntar ytterligare en sådan operation.
Anneli Magnusson berättar att hennes nu snart 17-åriga dotter under tre år inte kunnat ta sig någonstans utan att bli skjutsad i bil eller körd i rullstol.
– Jossans kropp, särskilt benen har tagit mycket stryk av alla behandlingar. Och lungkapaciteten är dålig, hon orkar inte gå längre sträckor än hundra meter. Det gör att hon blir väldigt isolerad eftersom hon inte orkar hänga med kompisarna.
I mitten av juli startade Anneli en insamling på Facebook, "Insamling till mitt hjärta". Målet är att få ihop pengar till en trehjulig elcykel till Josefine.
Anneli som är långtidssjukskriven och ensamstående mamma till två barn har inte ekonomiska möjligheter att bekosta en sådan själv.
– Jag förvånade nog både mig själv och andra genom att dra igång det här. Men jag kände att jag måste göra något för att Jossan ska få möjlighet att bli självständig.
Dottern var tveksam till idén till att börja med.
"Det är pinsamt med en trehjuling, alla kommer att titta, sa hon" berättar Anneli.
Nu har Josefine ändrat sig.
– Jo, en elcykel vore bra och vissa ser riktigt normala ut. Det skulle vara skönt att slippa att jämt be mamma om hjälp när jag ska nånstans, säger hon.
Insamlingen fick en bra start. Redan efter två dagar kunde Anneli skriva "...nu är vi halvvägs till en cykel".
– De elcyklar vi tittat på kostar 16-18 000 kronor. Det finns sådana som kostar några tusenlappar mindre, men Jossan behöver en stabil cykel eftersom hon är lång och har dålig balans.
Flera har undrat om inte Josefine kan få hjälp från Region Östergötland.
– Vi har frågat om andra hjälpmedel till vardagliga saker som att skära bröd och dra upp blixtlås. Svaret från barnhabiliteringen har varit att vi får handla sådant själva, det är inget landstinget står för. Därför har jag inte ens frågat om en elcykel.
Fram till och med onsdagen hade cirka 12 500 kronor satts in på insamlingskontot.
– Insättningstakten var högst i början, sedan har den minskat, säger Anneli som betonar att hon ändå är jätteglad att så många vill hjälpa till.
Nu planerar hon att söka medel ur fonder som Vadstena kommun hanterar.
Enligt vad MVT erfar kan Josefine inte få bidrag till en elcykel vare sig från Vadstena kommun eller Region Östergötland.
Inte heller från Försäkringskassans bilstöd som även omfattar stöd till anpassade motorcyklar och mopeder.
Problemet är att en elcykel inte räknas som moped, trots att den har motor.