Enligt ett tips till Vadstena kommun skulle S-politikern Göran Fältgren, tidigare ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, ha fått pengar som han inte haft rätt till. Kommunen lät revisionsbyrån PwC göra en utredning som pekade på att Fältgren kunde ha fått ut för mycket pengar men också att reglerna är svårtolkade.
Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, beslutade att polisanmäla Fältgren och kommundirektör Madeleine Andersson sa att de skulle invänta polisutredningen. Men trots att polisutredningen inte är klar har kommunen nu valt att gå vidare med en egen granskning.
– Vi har haft dialogen med polisen och kommit fram till att det bästa är att vi hanterar detta som två parallella spår, säger Andersson.
Granskningen, som gjorts av kommunens löneavdelning, pekar på att Fältgren fått ut 119 326 kronor för mycket under åren 2019-2024. En summa han nu fått en faktura på.
Att polisen inte är klara med sin utredning anser kommunalråd Peter Karlsson (M) inte påverkar utan säger att arbetsutskottet var eniga om att skicka fakturan.
– Brottsutredningen är en sak. Sakförhållandet något annat. Man ska ha den ersättning man har rätt till att få men inget annat. Det är skattepengar vi talar om, säger han.
Göran Fältgren är egenföretagare. Efter PwC:s utredning kommenterade Madeleine Andersson just regeln som gäller i de fallen som "väldigt konstig" samt svår att styrka och kontrollera.
Vad gör att ni nu är säkra på hur den ska tolkas?
– Det är KSAU som har delegation att tolka reglerna, svarar hon men förklarar att granskning tydligt visar på hur ersättning ska beräknas och det är det man utgått ifrån när fakturan skickades.
– KSAU har inga problem att tolka regelverket, inte när det gäller punkten om eget företag, säger Karlsson.
Frida Edholm (K), andre vice ordförande, håller med.
– Utifrån de uppgifter vi har, och som vi kunnat läsa, så står jag bakom beslutet, säger hon och tillägger att hon ställt frågan i kommunstyrelsen om regler borde ses över men fått svaret att det görs inför varje ny mandatperiod.
Fältgren svarar via mejl att han under sex års tid fått ersättning efter den redovisning han gjort.
"Kommunen har inte haft några invändningar under denna tid utifrån hur regelverket har tillämpats" skriver han och fortsätter:
"Nu har kommunen bestämt att underkänna denna mångåriga praxis och beslutat att reglerna ska tolkas på ett nytt sätt och att detta ska gälla över sex år tillbaka i tiden. Att jag under dessa sex år agerat i god tro har man inte fäst någon vikt vid".
Han hänvisar till PwC:s synpunkter.
"Jag har följt den tolkning av regelverket som varit gängse de senaste sex åren och som hittills inte varit föremål för kritik och som löpande attesterats av behöriga tjänstepersoner".
Karlsson säger att alla politiker har ett egensvar att redovisa rätt uppgifter.
– Sen har det i efterhand visat sig att det inte redovisats rätt. Oavsett om det är med vett och vilja så är det ett fel begånget, säger han.
Fältgren kommenterar egenansvaret med:
"Politiker har ett stort egenansvar, vilket innebär att man följer gängse praxis och inte hittar på egna regler. Att regler ändras retroaktivt är givetvis omöjligt att förutse".