Sulzer Pumps Sweden AB har cirka 130 anställda i Vadstena. Ett stort företag regionalt sett. Ett företag som nära nog ständigt är i behov av ny personal. Men att hitta rätt kompetens är inte så lätt.
Daniel Rosenqvist, vd, börjar med att berätta om tipspengarna.
– Vi har haft det internt. Att den som kan tipsa om någon som både vill och kan jobba hos oss, och som vi anser är anställningsbar, får tipspengar för det, säger han och fortsätter:
– På Vadstenamässan tog vi det ett steg längre. Då erbjöd vi tipspengar till alla som kunde tipsa.
Så här långt är det kanske inte det mest effektiva sättet att hitta rätt personer, med rätt kompetens, men idén är spännande tycker Rosenqvist.
Vad som däremot har lyckats är speedintervjuer för urval till specialutbildning. För ungefär ett år sedan tog Sulzer samma beslut som Bröderna Carlsson AB i Motala just tagit. I samarbete med Arbetsförmedlingen, Vadstena och Motala kommun samt Montico gjordes en inbjudan och många kom.
– Det var personer som till exempel ville byta spår i livet. Kanske att man gjort ett yrkesval för länge sedan och kände att man ville prova något annat.
Att bjuda in direkt till företaget för att visa vad som händer innanför väggarna och få ge information om både vad de gör och hur de jobbar var viktigt.
– Man ska vilja jobba här om man ska vara här. Inte bara för att man måste. Jag vill ju ha personal som är engagerad och tycker att det är kul att vi gör det är på ett bra sätt tillsammans.
Speedintervjuerna ledde till att några valdes ut för att gå vidare till en, för företaget, relativt skräddarsydd utbildning. Och det har gett resultat. Fyra personer har klarat utbildningen och fått jobb.
– Sen kommer vi att vidareutbilda dem på plats här hos oss.
Ute i produktionen möter vi Filip Trupina som är nyanställd sedan två månader.
– Jag är utbildad svarvare från Kroatien och så var jag arbetslös. Och när jag hörde om utbildningen så anmälde jag mig direkt, säger han.
Trupina tycker det är bra att få en grundutbildning som leder direkt till jobb.
– Jag är nöjd med att få jobba här, med både arbetskollegor och chefer. Och så är det ganska bra betalt också.
Orsaker till att det är svårt att få tag på CNC-operatörer är flera menar Rosenqvist.
– Det beror helt enkelt på utvecklingen i industrin. Man går mer och mer till datorstyrda maskiner. Men jag tror inte att vi lyckats sälja in det tillräckligt bra, säger han.
För Sulzer är det viktigt att vara engagerade, i samhället, i skolan och att ta emot elever från högstadiet, innan de gör sitt gymnasieval, för att visa hur en modern industri ser ut.
Borde CNC-operatörer egentligen utbildas direkt på gymnasiet?
– Ja, det vore jättebra men jag tror att man behöver bredd också. Det får inte bli för smala utbildningar, säger han men tillägger att samarbetet mellan skolan och företagen är viktigt.
Under specialutbildning, som de fyra nya just gått, har personal som valts ut som handledare från Sulzer varit i Mjölby för att möta eleverna. Och eleverna har gjort sin praktik på företaget. Att gå på två håll tror Rosenqvist är viktigt både för företaget och de anställda. Sen pekar han också på att bara för att någon blir CNC-operatör innebär inte det att man behöver förbli det för alltid.
– Här kan man börja som CNC-operatör och sen kanske göra karriär, inom mätteknik, bli produktionstekniker, ta en ledande roll. Det finns massor med möjligheter.