Vi har alla sett dem; människor som sitter utanför affärer och tigger. Många har undrat varför de gör detta. En som kan ge några svar är Jörgen Ljung, ordförande för Hjärta till Hjärta som har engagerat sig i romernas situation i Bulgarien och Rumänien. I söndags föreläste han om ämnet under Söndagsforum i Vadstena församlingshem, "Värdighet här, förändring där – om EU-migranternas situation". Jörgen Ljung, och organisationen, vill sprida kunskap och ändra attityder.
– Det är en dyster bild, men det finns hopp. Vi jobbar med att försöka vända attityden på Balkan och i Europa. Hela frivilligsektorn är på fötterna.
Situationen för romerna i hemländerna måste ändras, i dag är de illa sedda i samhället och i skolorna berättar Jörgen. Men en förändrig kan ta tid för det är lite struligt uppe i toppen och bland politikerna myglas det friskt.
- 32 ministrar sitter i fängelse och premiärministern är åtalad för korruption i över 30 punkter.
Och så var det här med attityderna.
– En politiker som gör något för romerna blir inte omvald.
Jörgen Ljung är en före detta lektor i företagsekonomi. Vad säger en företagsekonom om situationen med tiggare?
– Det här handlar om att förstå villkor för människor i vårt samhälle. När daglönejobben i södra Europa försvann i och med finanskrisen var romerna de första som drabbades och blev utan arbete. För fyra, fem år sedan började de komma till Sverige för att tigga.
Och anledningen är lika enkel som hemsk. Nöd.
– Alternativen är inte så många för dem. I nuläget är chansen att för att få levebröd i Bulgarien och Rumänien är liten. En lärare i en byskola får cirka 2000 kronor i månaden, en läkare det dubbla. Du kan ju tänka dig hur mycket en daglönare får.
Hjärta till Hjärta vill hjälpa romerna där hemma och har bland annat startat ett socialt företag som ska lyfta dem ur fattigdom. Romerna tillverkar korgar och får lön, kan därmed betala skatt och få tillgång till sjukförsäkring och pensionsrättigheter.