Vill undersöka alternativ teknik

Avloppsreningsverket i Vadstena måste byggas om. Politikerna där har synpunkter på beslutet om hur det ska göras.

Avloppsreningsverket i Vadstena.

Avloppsreningsverket i Vadstena.

Foto: Anders Rörby

Vadstena2015-08-29 07:45

– Det är olyckligt när Motala avgör en specifik Vadstenafråga. Vadstena borde ha vetorätt i så här stora frågor, säger Ryno Berg (Kons).

Berg syftar på det beslut som i maj togs i de båda kommunernas gemensamma vatten- och avfallsnämnd, där han är vice ordförande.

Motalas tre ledamöter röstade igenom sitt förslag om upphandling av beprövad teknik. Vadstenas två ledamöter ville att det skulle ges mer tid att undersöka en alternativ teknik.

Berg hävdar att den teknik Vadstena förespråkar både är billigare och bättre miljömässigt.

– Utfällningen av slam sker med kalk i stället för kemikalier, man kan återvinna energivärdet i slammet genom att göra biopellets till värmeverk och förmågan att ta upp läkemedelsrester är bättre.

Han tycker att det är märkligt att det konsultföretag som tagit fram fyra olika underlagsalternativ inte uppmärksammat den nya tekniken.

– Den skulle kosta omkring en tredjedel av de cirka 60 miljoner Motalas förslag går på. Skulle vi få en pilotanläggning kan priset reduceras till en sjättedel, menar Berg och säger att ombyggnadskostnaden oavsett teknik kommer att tas ut genom höjda VA-taxor.

Berg inser att man är sent ute, beslutet är taget.

– Ombyggnaden ska vara klar först i oktober 2018 så med lite god vilja och miljötänk borde man kunnat fixa till en utvärdering av den alternativa tekniken.

Han hoppas att man kan få stöd av Naturvårdsverket och organisationer som Rädda Vättern.

– Beslutet att använda beprövad teknik togs redan under förra mandatperioden. Vadstena är för sent ute, menar Motalapolitikern Arvid Sjögedahl (S), ordförande i vatten- och avfallsnämnden.

– Vadstenas ledamöter lyfte inte frågan om den alternativa tekniken förrän i maj. Det fanns inte tidsutrymme att undersöka den eftersom ombyggnaden måste vara klar 2018 då nya gränsvärden för kväveutsläpp träder i kraft.

Att konsultföretaget inte tittat på den alternativa tekniken är inte så märkligt, menar Sjögedahl.

– Beslutet att använda beprövad teknik togs av nämnden under den förra mandatperioden, så konsultföretaget fick bara i uppdrag att titta på sådan.

Den förberedande utredningen har gjorts av tjänstemän på tekniska förvaltningen i Motala.

– Vadstena kommun är för liten för att ha egna tjänstemän anställda för VA-frågor. Det var ju en av anledningarna till att samarbetet inleddes.

Förvaltningen i Motala har redan påbörjat arbetet med att ta fram kostnadsförslag.

– Jag förstår Vadstenaledamöternas besvikelse, de har snabbt fått försöka sätta sig in i det här. Men de får lita på våra tjänstemän som jobbat med utredningen i flera år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om