Biblioteket har polisanmält flera incidenter som ska ha ägt rum under de senaste veckorna.

I två fall pekar verksamheten ut ett gäng barn och ungdomar som dragit runt i lokalerna och ofredat personal och besökare.

– Sex, sju stycken tjejer och killar mellan 8 och 13 år gamla. Enligt biblioteket är de kända för att stöka runt i Vadstena tätort, säger Lotta Järkemyr, stationsbefäl hos Motalapolisen.

Artikelbild

| Dörrar har låsts upp eller ställts upp för att obehöriga ska kunna ta sig in när lokalerna varit obemannade.

Enligt biblioteket ska gänget bland annat ha låst upp dörrar eller lagt föremål mellan dörr och tröskel så att de inte stängts ordentligt. Allt för att kunna ta sig in senare, när lokalerna varit obemannade. De anställda ska vid flera tillfällen ha bett personerna att lämna platsen vilket, enligt anmälningarna, lett till dryga kommentarer och att delar av gänget stängt in sig på toaletterna eller bankat på fönsterrutor.

Verksamheten har också anmält att någon varit inne i lokalerna under obemannad tid och tagit en kassanyckel, förstört en kaffemaskin och stökat ned på barnavdelningen.

Tidningen har varit i kontakt med anställda som avböjt att kommentera situationen. Bibliotekschefen har inte kunnat nås för en kommentar.