Besparingar påverkar Landsarkivet i Vadstena

"Riksarkivet är inne i ett omställningsarbete där vi ser över våra kostnader och gör en långsiktig omställning för att utveckla IT och infrastrukturen."

Landsarkivet i Vadstenas verksamhet påverkas av besparingskrav från Riksarkivet.

Landsarkivet i Vadstenas verksamhet påverkas av besparingskrav från Riksarkivet.

Foto: Anders Rörby

Vadstena kommun2019-11-15 16:45

Det säger landsarkivarie Kristina Birgersson på Landsarkivet i Vadstena, en del av Riksarkivet. Hon uppger att Riksarkivets kostnader för lokalhyror och personal har ökat totalt sett och att det är därför besparingarna sker.

– Vi måste minska personalkostnaderna, och det har vi hittills gjort genom att inte förlänga tidsbegränsade anställningar och inte tillsätta vakanser. Vi har också omplacerat personal inom myndigheten, om det har varit övertalighet på något ställe har vi flyttat över personal till ställen inom myndigheten där det varit vakanser. I dagsläget har vi inte sagt upp några personer.

Personalen på Landsarkivet har enligt Birgersson minskats från 24 till 20 personer, dels genom de ej tillsatta vakanserna och dels genom att några personer slutat i förtid. De har också under en längre tid i princip haft anställningsstopp.

Det är enligt Kristina Birgersson för tidigt att säga hur förändringarna påverkar verksamheten.

Personalminskningarna kommer dock enligt henne att märkas av besökare eftersom färre personer utför arbetsuppgifterna. Detta ska man jobba med genom prioriteringar i verksamheten. 

Öppethållandet förändras också. 

– Riksarkivet har beslutat om en gemensam ram för hur vi ska hålla öppet i läsesalar. I Vadstena så måste vi från och med årsskiftet hålla stängt fredagar. Så det är ju klart, det drabbar ju besökarna, säger hon och uppger att de ser över var kostnader kan minskas på andra områden än personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!