Första spadtaget för trygghetsboendet

Nu byggs Vadstenas första trygghetsboende på "kolonitomten" vid Kalkhagsvägen. Magnus Gustafsson (S) tog första spadtaget – med grävskopa.

VFAB:s styrelseordförande Magnus Gustafsson (S) tar första "spadtaget" för bygget av ett trygghetsboende i Vadstena.

VFAB:s styrelseordförande Magnus Gustafsson (S) tar första "spadtaget" för bygget av ett trygghetsboende i Vadstena.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-09-19 16:30

Den politiska majoriteten har en längre tid velat se ett trygghetsboende i Vadstena kommun. Inledningsvis föreslog den politiska majoriteten att  "kolonitomten" skulle köpas tillbaka från Vadstena Fastighets AB (VFAB) för att en markanvisningstävling skulle kunna utlysas så att en extern aktör skulle kunna bygga ett trygghetsboende på platsen.

I december 2017 kom Mark- och miljööverdomstolens dom som satte helt stopp för VFAB:s byggplaner i Asylen. Domen i kombination med det stora intresset för trygghetsboende  fick kommunstyrelsen att upphäva förslaget om att köpa tillbaka den aktuella marken. Istället fick VFAB uppdraget att bygga trygghetsboendet.

– Det känns verkligt nu, säger Magnus Gustafsson (S), styrelseordförande i VFAB.

Magnus Gustafsson fick äran att med grävskopa ta det första spadtaget.

– Det känns väldigt roligt att vi äntligen är här. Det här kommer att skapa rörelser på bostadsmarknaden, säger kommunalrådet Peter Karlsson (M).

Socialnämndens ordförande Jane Råsten (S) ser positivt på att Vadstena nu kommer att kunna erbjuda kommuninvånare att bo i trygghetsboende.

– Det gör att man kan bo kvar hemma längre, säger hon.

Byggtiden är beräknad till ett och ett halvt år, men redan i vinter kommer de som står i bostadskön få möjlighet att välja lägenhet och skriva kontrakt. En modell kommer att tas fram som ska visa hur trygghetsboendet kommer att se ut.

– Det tror vi kommer underlätta när man ska välja lägenhet, säger Lars Larenius, VFAB:s vd.

Så här ska trygghetsboendet se ut när det är färdigbyggt.
Så här ska trygghetsboendet se ut när det är färdigbyggt.
Karta: Trygghetsboende Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!