Här är Vadstena bäst i Östergötland

Lärarförbundet har presenterat sin årliga undersökning Bästa skolkommun 2019 och resultatet visar att Vadstena kommun är rankad etta i länet.

"Man blir stolt och glad, men vi kan inte slå oss till ro utan fortsätter för att ständigt förbättra oss", säger bildningschef Johan Wernström .

"Man blir stolt och glad, men vi kan inte slå oss till ro utan fortsätter för att ständigt förbättra oss", säger bildningschef Johan Wernström .

Foto: Katarina Hydén/arkiv

Vadstena kommun2019-10-16 18:30

Lärarförbundet gör varje år undersökningen Sveriges bästa skolkommun och resultatet presenteras varje höst. När årets resultat redovisas hamnar Vadstena kommun på 14 plats bland landets 290 kommuner. Vadstena ligger i topp när man jämför med länets kommuner och är rankad som nummer ett.

– Min spontana reaktion är att det är jätteroligt att se att våra fortsatta satsningar betalar sig, säger bildningschef Johan Wernström.

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun bygger på en jämförelse av tio kriterier. Vadstena tillhör landets bästa kommuner när det kommer till andel elever som fullföljer gymnasiet. Där ligger Vadstena kommun på femte plats i Sverige. 

– Jag är stolt över att vi lyckas få så många godkända till gymnasiet. Det är ett kvitto på att när de gått färdigt vårt skolsystem så släpper vi iväg de flesta till en gymnasiebehörighet, vilket är en jättebra skyddsfaktor för framtiden och för att hamna rätt i livet, säger han.

Även lärarnas utbildningsnivå och resurstilldelningen är faktorer som bedöms tillhöra kommunens relativa styrkor som skolkommun.

Kriteriet "friska lärare" som bygger statistik om sjukskrivningar sticker ut negativt i bedömningen av Vadstena kommun. Där ligger Vadstena, enligt undersökningens resultat, på plats 218 av 290 kommuner.

Johan Wernström tycker inte att det stämmer med hans bild, men säger att de ska ta siffran i beaktande.

Motala kommun hamnar på plats 151 av landets 290 kommuner i Lärarförbundets undersökning.

Vadstena kommun har rankats som länets bästa skolkommun.
Vadstena kommun har rankats som länets bästa skolkommun.
Karta: Vadstena kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!