Här får fler än barn och unga testa robotar

Inom ramen för e-medborgarveckan anordnar Vadstena bibliotek robotkul för teknikintresserade seniorer.

På Vadstena bibliotek demonstrerade Caroline Nordh, bibliotekarie och Mia Hallonsten,  biblioteksassistent, hur man kan använda en robot som målarverktyg.

På Vadstena bibliotek demonstrerade Caroline Nordh, bibliotekarie och Mia Hallonsten, biblioteksassistent, hur man kan använda en robot som målarverktyg.

Foto: Anders Törnström

Vadstena kommun2019-10-10 20:00

Robotkul är en möjlighet för seniormedborgare att testa på de robotar som man anskaffat på Vadstena bibliotek. 
– Robotarna är framförallt för barn och ungdomar men som vi vill att alla ska ta del av, berättar bibliotekarie Caroline Nordh. 
Vad är det för slags robotar vi talar om här?
– Det är olika nivåer på dem. Några är väldigt enkla, som man programmerar och som egentligen bara går framåt och åt sidan. Sedan har vi lite mer avancerade, till exempel en boll som man kan styra, man kan exempelvis måla med den. Så andra som man kan programmera med hjälp av färg, med olika färgkombinationer. 

Biblioteket har ganska nyligen testat det här greppet, för just barn och ungdomar. Men nu vill man rikta sig mer till äldre. Man har andra tillfällen till buds för stöd och hjälp med it-teknik till pensionärer men med greppet robotkul vill man mer hålla fram att teknik kan vara roligt också. 
– Just att vi nu har det för pensionärer är ju också för att det är många äldre som kommer in och tycker teknik är lite jobbigt och svårt. Man förknippar det med att man måste logga in med bank-id, man måste skicka mejl och så vidare. Så vi vill med det här visa att det teknik kan vara lekfullt också. 

– Det här är första gången vi gör det här och det har redan varit lite folk här och testat. De som har testat har tyckt det var väldigt roligt. Många blir fascinerade över vad man kan göra. Även om det är ganska enkla saker så är det ändå en häftig grej, avslutar Caroline Nordh.  

En av flera robotar under eftermiddagens arrangemang på biblioteket.
En av flera robotar under eftermiddagens arrangemang på biblioteket.
Karta: Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!