Kollen: Så är naturen och miljön i Vadstena

Vadstena kommun har nu ett nytt naturvårdsprogram för insatser och som underlag vid planering eller annan ändring av mark eller vatten i kommunen.

Arkivbilder. Bilden är ett montage.

Arkivbilder. Bilden är ett montage.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-09-27 16:00

Vid senaste sammanträdet i kommunfullmäktige antogs Vadstena kommuns reviderade naturvårdsprogram. Kommunens tidigare naturvårdsprogram var från 2002 och var i behov av en uppdaterad bild av naturvårdsläget. Därför ansökte kommunen om bidrag från Naturvårdsverket för att revidera programmet. Ansökan beviljades och arbetet med att uppdatera och sammanställa en reviderad version har pågått sedan 2015.

– Vi har gjort en väldigt omfattande inventering utav miljön och naturen i hela Vadstena kommun. Vi har tittat på vattendrag, våtmarker, ängar, områden med speciell fauna eller flora och noggrannt beskrivit vad som finns där och vad som är speciellt för den här aktuella platsen, säger Arne Sjöberg (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Programmet består av flera olika delar såsom katalog över objekt och arter, kartor och åtgärdsprogram. Syftet med programmet är att det ska fungera som underlag för naturvårdsinsatser, men också vid planering i samband med nya detaljplaner, exploatering av mark eller annan ändring av mark- eller vattenförhållanden.

– I programmet lyfts en del områden fram som är extra viktiga att jobba vidare med, men yrkanden som kom fram här var att man skulle göra det ännu tydligare och försöka ta fram en ordning för hur man ska arbeta med dem, säger han.

Kommunstyrelsen fick därför i uppdrag av fullmäktige att upprätta en prioriterad lista över vilka objekt i programmet som har särskilda behov av åtgärder.

Inventeringen av naturvärden har omfattat hela Vadstena kommun.
Inventeringen av naturvärden har omfattat hela Vadstena kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!