Kritiken av fastighetsunderhållet bemöts

När revisorerna granskade kommunens fastighetsunderhåll pekades på flera brister. Nu bemöter kommunalråden Peter Karlsson (M) och Anders Hedeborg (S) kritiken.

Kommunalråden Peter Karlsson (M) och Anders Hedborg (S) svara på revisorernas påpekanden efter granskningen av fastighetsunderhållet i kommunen.

Kommunalråden Peter Karlsson (M) och Anders Hedborg (S) svara på revisorernas påpekanden efter granskningen av fastighetsunderhållet i kommunen.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-11-20 06:00

Revisions- och konsultbolaget Deloitte AB genomförde på uppdrag från Vadstena kommuns förtroendevalda revisorer en granskning av hur kommunens fastigheter underhålls och sköts. Revisorerna bedömde att kommunstyrelsen inte tog tillräckligt ansvar för fastighetsunderhållet, att en plan för långsiktigt underhåll saknades och att ett underhållsberg motsvarande 66 miljoner byggts upp på grund av eftersatt underhåll.

– Vi tycker att det är felaktigt att påstå att vi inte har en plan för underhållet, säger Anders Hedeborg.

De båda kommunalråden menar att anställning av en lokalstrateg är en del i planen. Lokalstrategens uppdrag bestå av tre olika delar – att se över förvaltningsavtalet mellan kommunen och VFAB (Vadstena Fastighets AB), att se över underhållsbehovet samt att se över kommunens lokalförsörjning.

– Vi arbetar med de här lokalfrågorna, säger Hedeborg.

I rapporten har det uppskjutna underhållet beräknats till 66 miljoner kronor.

– Det är en schablonsiffra och vi kan inte bedöma om den siffran är riktig, säger Peter Karlsson.

De tar ändå själva fasta på den siffran utifrån sitt resonemang kring fastighetsunderhållet.

– Det är det sammanlagda underhållsbehovet, men flera av de här fastigheterna kommer vi att avyttra, säger Hedeborg och fortsätter:

– Vi bygger också nya lokaler och lämnar lokaler som sedan kan säljas.

Kommunen har för avsikt att sälja en del av sitt fastighetsinnehav och i och med det faller underhållsbehovet för dessa bort. Fastigheter som ska säljas framöver är den där förskolan Solrosen låg och polishuset när Folktandvåden kan flytta in i det nya vårdcentrum som Region Östergötland ska bygga.

I majoritetens budget för 2020 är 7,5 miljoner avsatta till underhåll och tidigare beslut finns tagna rörande upprustning av Petrus Magni skola, simhallen och Mauritzonska fastigheten.

– Det är 45 miljoner som är avsatta och som ska räknas bort från de 66 miljonerna, säger Anders Hedeborg.

Utifrån detta menar de att en mer realistisk beräkning av underhållsbehovet för de närmaste fem till tio åren hamnar på mellan 20 och 30 miljoner kronor, inte 66 miljoner.

– Vi har ett underhållsbehov på 66 miljoner, men från det ska man borträkna försäljningar, avyttringar och redan beslutade underhåll, säger Hedeborg.

Karta: Vadstena kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!