Krönika Nu är det VM-feber. Okej, man ska väl i ärlighetens namn säga att Fotbolls-VM för damer inte har samma genomslag som herrarnas turnering, men det känns ändå som att intresset för damfotbollen sakta ökar år för år, även internationellt.

Det känns extra roligt att ha en lokal profil på den här nivån. Stina Blackstenius från Vadstena är numera ett av damfotbollens stora affischnamn och har arbetat ihop en imponerande meritlista. Vi minns hennes insats i OS 2016. Sedan dess har hon varit proffs i Frankrike, men är nu tillbaka i hemtrakterna och spelar, som ni säkert vet, i Linköpings FC.

Själv är jag medlem i Vadstena GIF och för en sådan liten klubb är det förstås stort att ha fostrat en av de största stjärnorna och för oss är Stina för alltid "Giffare". Hon har utvecklats på många sätt, inte bara på planen. Under sina första år var hon väldigt obekväm i intervjusituationer, vilket våra sportreportrar kan vittna om. Själv minns jag när hon tagit steget till LFC och skulle gästa barn- och ungdomsavslutningen hos Vadstena GIF. Jag skulle göra en intervju med henne på Petrus Magniskolans aula, men Stina pallade inte att kliva upp på scenen. Hon var oerhört nervös, alldeles vit i ansiktet, så det slutade med att jag fick hålla intervjun nere i bänkraderna istället. Det var verkligen synd om henne.

När hon ett par år senare var tillbaka på vår avslutning så kunde hon kliva upp på scenen och svarade då öppenhjärtig på frågor om hur svårt hon haft för att bli intervjuad och prata inför publik. Snacka om föredöme, kändes bra att alla unga lirare fick höra att denna tjej – deras idol – som är så tuff på planen kunde berätta om denna sida av sig själv. Sedan svarade hon tålmodigt på en mängd frågor från barnen.

Och nu ser man Stina i de mest oväntade sammanhang. Som i den nya Ica-reklamfilmen, där hon och Kosovare Asllani nästan får träffa Stig. Kul!

Nu håller vi tummarna för att det svenska laget tar sig långt i VM och att Stina Blackstenius får göra några mål.

***

En annan sak. Under några veckor har vi kört politiska minidebatter på MVT.se, ledda av vår kommunreporter Lina Handberg. I dag, lördag förmiddag, kommer går den senast inspelade debatten ut. Jag kan "läcka" att det kommer att hetta till lite grand när Elias Georges (S) och Kjell Fransson (L) "drabbar samman".

Det blir ett litet sommaruppehåll för "Veckans debatt" efter idag, men de kommer tillbaka i augusti. Det känns kul att kunna bjuda på detta inslag och vi är glada över att politikerna har nappat på grejen. Det är ju inte ens valår!

Trevlig helg!