Den nyligen klubbade miljöbudgeten i riksdagen för 2019 innebär att Naturvårdsverkets budget minskar med 40 procent. Det motsvarar en nedskärning med 2,7 miljarder kronor jämfört med 2018, uppger verkets generaldirektör Björn Risinger till SVT.

Detta kan drabba Naturum Tåkern som är beroende av pengar från myndigheten.

– Mycket är osäkert just nu. Vi måste avvakta och se vad som händer när vi får en ny regering och hur Naturvårdsverket fördelar det anslag som ges, säger Malin Granlund Feldt, föreståndare på Naturum Tåkern.

Artikelbild

| Tåkern lockar även på vintern.

Osäkerheten gör att man väljer att inte rekrytera en till fast naturvärd som man planerat. Man drar även ner på verksamheten. Det dagliga öppethållandet under det ljusa halvåret blir två veckor kortare än vanligt och visst planerat öppethållande andra årstider ställs in.

– Vi hade tänkt att hålla öppet under sportlovet och höstlovet och några fler helger under vintern för att möta intresset från friluftsintresserade att komma in på Naturum i samband med skridskoåkning, skidåkning, korvgrillning eller vandring, säger Malin Granlund-Feldt.

Man håller dock fast vid planerna på att ha öppet 26 januari då det är räkning av småfåglar vid fågelmatningen. Man kommer också att ha öppet måndag–tisdag under sportlovsveckan då barnen får bygga stekelhotell.

– Och lördagen 23 februari har vi tema rovdjur och spårning, med spårare på plats samt bildföredrag om rovdjur. Vi hoppas också kunna ha öppet lördagar och söndagar i mars.

Artikelbild

| Spångvandring vid fågelsjön.

Programmet blir klart första veckan i mars.