Nu turnerar de med sin forskning

Kommunala verksamheter i lokalsamhället hanterar dagligen frågor som rör demokrati, välfärd och hållbar utveckling. Där är Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) en viktig aktör.

Anders Hedeborg (S), styrelseordförande i Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet tillsammans med Martin Klinthäll som är föreståndare för CKS.

Anders Hedeborg (S), styrelseordförande i Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet tillsammans med Martin Klinthäll som är föreståndare för CKS.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-10-08 10:00

Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet är ute på informationsresa i länets kommuner. Först ut var Vadstena kommun som fick besök av CKS föreståndare Martin Klinthäll och Anders Hedeborg (S), Vadstenapolitikern som sedan ett och ett halvt år tillbaka är ordförande i styrelsen för CKS. På sina kommunbesök ska de båda informera om CKS forskning och uppdrag.

– Vårt uppdrag är att bedriva kommunrelevant forskning, säger Anders Hedeborg.

Forskning bedrivs inom tre olika forskningsfält: lokal politik och demokrati, lokal styrning, organisation och välfärd samt lokal utveckling och samhällsplanering. Exempel på forskning inom nämnda forskningsfält kan vara politiskt deltagande och förtroendevaldas villkor, rättssäkerhet eller hur korruption bekämpas. 
CKS verksamhet och forskning sker i dialog med kommunerna.

– Det är forskning och samverkan som är vårt uppdrag, säger Martin Klinthäll.

Forskningen bedrivs ofta interaktivt och i samverkan med kommunala och kommunrelaterade verksamheter för att skapa förutsättningar för ett ömsesidigt lärande och för att säkerställa forskningens relevans.
– Det ska vara på en nivå där det är relevant för alla kommuner i landet, säger han.

Viss forskning med internationella jämförelser görs, men den huvudsakliga forskningen rör svenska kommuner och deras förutsättningar.

– Och där har Östergötlands kommuner lite försprång, säger Hedeborg.

I och med att universitetet finns i Linköping och att Östergötland har både stora och små kommuner finns goda förutsättningar för jämförande studier inom länet.

För att förklara forskningens kommunnytta tar Martin Klinthäll ett projekt som planeras som exempel.

– Hur man samverkar mellan kommuner för att klara välfärdsuppdraget, säger han.

Det kan röra sig om gemensamma lösningar för vatten- och avlopp, IT, gemensam upphandling eller liknande som kan vara kostnadseffektivt, men forskningen kan även titta på problem som kan uppstå i samverkan. 

– Socialtjänsten blir en särskild utmaning, säger han och påpekar att risker då finns med minskat brukarinflytande.

CKS kan i sådana projekt bidra med kunskap och bedriva forskning och verksamheterna ute i kommunerna kan bidra tillbaka med sina erfarenheter.

Att skapa möten och kunskapsutbyte är ytterligare ett av verksamhetens syften och seminarier hålls i länets olika kommuner.

– Vi spelar en viktig roll när det gäller kompetensutveckling, säger Klinthäll

I dag har CKS 13 samarbetskommuner och sedan 2017 är Region Östergötland också en samarbetspartner. Kommunerna representeras i styrelsen för CKS. Anders Hedeborg har varit styrelseordförande sedan maj 2018.

– Att ha en styrelse som består av både representanter från kommunen och från Linköpings universitet gör att kopplingen till verkligheten ute i kommunerna hela tiden finns, vilket är bra utifrån forskningens samhällsnytta, säger Hedeborg.

Förtroendevaldas villkor är ett av de områden som forskarna tittar på.
Förtroendevaldas villkor är ett av de områden som forskarna tittar på.
CKS

Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) är ett centrum för forskning och samverkan vid Linköpings universitet.

Målet för är att utveckla och fördjupa kommunstrategiskt relevant kunskap som ska vara till stöd för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

CKS ska fungera som en mötesplats för forskare och företrädare för kommuner och relaterade organisationer.

Forskning sker i interaktion med kommuner, vilket bidrar till att göra forskningen relevant och gör att resultaten kommer till nytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!