Först ut är den samiska flaggan som kommer att hissas i samband med samernas nationaldag. Ceremonin äger rum på Rådhustorget på måndag klockan nio.

– Vi har bjudit in tre samer som bor i Vadstena att medverka under flagghissningen, säger Magnus Gustafsson (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Det var i samband med terrordådet i Orlando i juni förra året som diskussionerna om att ta fram en särskild policy för flaggning tog vid, berättar Magnus Gustafsson.

Artikelbild

| Vadstena kommun har inte haft någon särskild policy för flaggning tidigare.

– Vi kände att vi ville uppmärksamma händelsen på nåt sätt och fick då av en privatperson låna en regnbågsflagga, som vi sen hissade på halv stång utanför kommunhuset. Då var det nån som lyfte frågan och undrade om vi inte bör ha en särskild policy för flaggning. Vadstena har aldrig haft nån uttalad flaggpolicy tidigare.

I kommunens officiella flaggning ingår numera följande landsflaggor: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Lettland samt kommunflaggan, EU-flaggan och FN-flaggan.

När det gäller minoritetsgrupper kommer regnbågsflaggan, romska flaggan, samernas flagga, Sverigefinländarnas flagga samt Tornedalens flagga att hissas på respektive nationaldag.

Totalt har Vadstena kommun köpt in flaggor för 25 000 kronor.

– Vi som kommun har ett ansvar att uppmärksamma minoriteterna. Den enda grupp som inte är representerad är judar, men de har tyvärr ingen egen flagga, säger kommunsekreterare Hanna Samuelsson som hjälpt till att ta fram policyn.