Vadstena klosterkyrka stod klar år 1430 och renoverades senast på 1890-talet. Nu pågår arbetet med att byta ut uppemot 70 spruckna stenar i en av strävpelarna.

Varför strävpelarna spruckit vet man fortfarande inte riktigt, men det faktum att stenarna är långa och fogarna tunna har lett till att stenarna inte kunnat röra sig när de påverkats av sol, fukt eller kyla.

Redan på 1990-talet började man diskutera problemet och undersöka möjliga lösningar, berättar förre slottsarkitekten Per Rydberg som varit med i utredningsarbeten sedan dess.

Artikelbild

| Per Magnus Sälg, Pär Martinsson, kyrkogårds.-och fastighetschef inspekterar tillsammans med Per Rydberg hur strävpelarnas kärna ser ut där trasiga stenar tagits bort.

Nu byts trasiga stenar ut och fogar mellan stenarna blir bredare.

Borghamnssten levererar de nya stenarna som sågas utifrån måtten på de stenar som ska ersättas och Närkessten Entreprenad utför arbetet på kyrkan.

Just nu har de inblandade haft ett byggmöte och bland annat diskuterat hur man ska lösa problemet med att nya stenarna inte har samma färg trots att de kommer från samma brott som de ursprungliga stenarna. Med tiden samlas partiklar från omgivningen i stenarnas struktur vilket kan upplevas som att de gamla stenarna är mycket mörkare än de nya.

Hela renoveringsarbetet måste vara klart innan det blir höst.

Artikelbild

| Renoveringen ska vara klar innan det blir höst.

– Det används gamla typer av bruk som innehåller kalk. De måste hårdna innan det blir kallt annars spricker de av frosten, säger Per Rydberg.

Kyrkogårds- och fastighetschef Pär Martinsson tror att man blir klara tidigare än så.

Artikelbild

| Närmare 70 spruckna stenar ska bytas ut.

Totalt beräknas renoveringen landa på omkring tre miljoner kronor.