Revisorerna: Risk att hamna på mininvå

Kommunens fastigheter har stor inverkan på ekonomin. En granskning som gjorts på uppdrag av kommunens revisorer menar att det saknas mål och riktning för fastighetsunderhållet.

Kommunstyrelsen rekommenderas att se över och utveckla uppföljning och kontroll av fastighetsunderhållet på komunala fastigheter.

Kommunstyrelsen rekommenderas att se över och utveckla uppföljning och kontroll av fastighetsunderhållet på komunala fastigheter.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-11-01 12:15

Revisions- och konsultbolaget Deloitte AB har på uppdrag från Vadstena kommuns förtroendevalda revisorer genomfört en granskning av hur kommunens fastigheter underhålls och sköts. Enligt rapporten framställer VFAB varje år långsiktiga underhållsplaner för fastighetsbeståndet, men dessa har inte behandlats i kommunstyrelsen och därmed har kostnader inte budgeterats och underhåll inte genomförts.

I granskningsrapporten går det också att läsa: "Vadstena kommun saknar viljelinje och mål för fastighetsunderhållet." Samtidigt påpekas att fastighetsunderhållet i dagsläget styrs utifrån det förvaltningsavtal som finns mellan Vadstena kommun och Vadstena Fastighets AB (VFAB). Beslut om det avtalet togs i november 2010. 

I avtalet framgår att kommunen och VFAB inför varje nytt verksamhetsår ska enas om gemensamma mål, men i intervjuer som gjorts i samband med granskningen har det framkommit att målsättningarna i avtalet inte följs och att det inte genomförs några uppföljningar kopplade till målen.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) är medveten om revisorernas synpunkter. Peter Karlsson hänvisar till att ett nytt avtal har tagits fram, men ännu inte är påskrivet och beslutat och att ett arbete har under året pågått i kommunen som innebär en översyn av fastighetsbeståndet.

– Vadstena kommun vill ha redovisning per fastighet över vad kostnaden är, säger han.

Han tänker sig att underhållsplaner för till exempel tre-, fem- ioch tioårsperioder vore bra.

Revisorernas bedömning är att avsaknaden av mål och riktlinjer innebär att det finns en risk att man hamnar på en minimal underhållsnivå.

– Det här har ju varit känt sedan många år tillbaka och då måste jag säga att det är anmärkningsvärt att de låter det fortgå och problemet blir ju bara större för varje år som går om man inte investerar ikapp, säger Bengt-O Petersson, gruppledare för Konsensus.

Bengt-O Petersson saknar även en plan för kommunens tomma fastigheter, vilka inte nämns i rapporten.

– Det finns ett antal fastigheter som kommunen äger som står helt tomma. Där måste man ju vidta någon åtgärd, säger han.

Peter Karlsson menar att kommunen är i ett expansivt skede och planerar att lämna en del fastigheter och att det då inte är rimligt att göra stora underhållsinsatser på en fastighet som kanske ska säljas inom närmaste åren.

Fastigheten där förskolan Solrossen höll till, innan verksamheten flyttade in i nya förskolan Omma, står tom.
Fastigheten där förskolan Solrossen höll till, innan verksamheten flyttade in i nya förskolan Omma, står tom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!