Så ser det färdiga konstverket ut

Den konstnärliga gestaltningen på förskolan Omma är första gången kommunen arbetat utifrån den så kallade 1%-regeln. Nu är ett av konstverken på plats.

Rasmus Sköld utsågs tillsammans med Maria Segersäll till vinnare av uppdraget för den konstnärliga gestaltningen utomhus och inomhus på förskolan Omma..

Rasmus Sköld utsågs tillsammans med Maria Segersäll till vinnare av uppdraget för den konstnärliga gestaltningen utomhus och inomhus på förskolan Omma..

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-10-10 22:00

Regeln innebär att minst en procent av den totala byggkostnaden ska gå till konstnärlig utsmyckning. Budgeten för uppdraget ligger på totalt en halv miljon kronor.

Rasmus Sköld och Maria Segersäll utsågs till vinnare i tävlingen både för förskolans konstnärliga gestaltning inomhus och utomhus. 

När det gäller utsmyckning utomhus pågår arbete i konstnärernas verkstad och framöver ska skulpturer gjutas i brons. Inomhus målades och monterades verket i somras när det inte var någon verksamhet i lokalerna.

Konstverket inomhus heter "Ommas flora" och väggmålningar tillsammans med reliefer dekorerar samlingssalens alla väggar.

– Vi ville att det skulle vara något som skapar stillhet och lugn, säger konstnären Rasmus Sköld.

Förskolechef Katarina Österdahl påpekar att det är en viktig aspekt.

– Det påverkar ju barnen som vistas här, säger hon.

I uppdraget till den konstnärliga gestaltningen fanns också önskemål om en koppling till sägnen om drottning Omma.

– Det är viktigt vid alla gestaltningsuppdrag att man knyter an till platsen och till de som rör sig där, säger Rasmus Sköld.

Väggarna har målningar av växter och reliefer som sticker ut. Här finns också en lek med proportioner med kottar, ekollon och barr som är jättestora. Många av relieferna sitter långt ner på väggarna för att kunna nås av barnen.

– De taktila inslagen är jättespännande, säger Katarina Österdahl.

Rasmus Sköld berättar att han fått höra om att vissa barn vill ge kotten en puss.

– När man får höra sådant blir man ju lycklig, säger han.

Växterna har sina namn på metallskyltar. Namnen står på svenska, latin och i punktskrift.

Såväl färger, former och växtnamn skapar förutsättningar för samtal och kunskap inne i samlingsalen.

Bland personalen fanns vissa farhågor om att den målade växtligheten skulle bli mörk, men nu när det är klart tycker man det blev skirt och behagligt.

– Jag tycker att lokalerna blivit levande, säger bildningschef Johan Wernström som är nöjd med resultatet.

Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Göran Fältgren (S) tycker att det känns bra att kommunens första konstverk enligt 1%-regeln är på plats.

– Att konst får ta så stor plats i en förskolemiljö känns roligt, säger Rasmus Sköld.

Framöver planeras ett öppet hus på förskolan så att konstverken kan visas, men som det ser ut nu väntar man tills även konstverket utomhus är på plats.

Utsmyckningen är både målad och tredimensionell.
Utsmyckningen är både målad och tredimensionell.
Karta: Förskolan Omma
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!