Uppskattningsvis 100 personer hade tagit sig till Rådhustorget i Vadstena för att lyssna på kommunfullmäktiges ordförande Magnus Gustafsson (S), kyrkoherde Torbjörn Ahlund och organisationen Rädda Vätterns ordförande Elisabeth Lennartsson. Anledningen till att manifestationen anordnades var för att uppmärksamma och informera om att Försvarsmakten fått tillstånd till att öka sina skjutningar över Vättern efter ett beslut från länsstyrelsen. Tidigare har 1000 skott om året varit tillåtet men med de nya bestämmelserna får nu istället 69 000 skott avfyras.

– Det är viktigt att vi protesterar, och visar att vi inte tycker om att de förstör vår främsta riksvattentäkt. Vi är glada att så många kom hit idag. Det visar att Vättern engagerar och berör, säger Elisabeth Lennartsson.

Beslut överklagat

Artikelbild

| Talare. Magnus Gustafsson (S), Rädda Vätterns Elisabeth Lennartsson och kyrkoherde Torbjörn Ahlund manifesterade ihop.

Fem kommuner, Motala, Vadstena, Ödeshög, Askersund och Hjo, deltog i manifestationen. Alla de har överklagat länsstyrelsens beslut om utökade skjutningar, menar Magnus Gustafsson (S)

– Vi tycker att det här är helt bisarrt. Det är en sådan markant ökning att det är helt ogreppbart. Vättern är liksom livsnerven för vår bygd, och den måste vi vara rädda om.

"Hot mot livsmiljön"

Kyrkoherden i Vadstena, Torbjörn Ahlund säger att kyrkan stödjer politikerna som överklagat beslutet.

Artikelbild

| Fara. Hoten mot Vätterns framtid hörs allt oftare. Mikroplast, hotad röding och skjutningar är några av dem.

– Att Vättern används som övningsfält är något vi måste vara kraftigt emot. Vi är väldigt glada att ett det finns en enighet bland politikerna i den här frågan. Att smutsa ned Vättern är ett hot mot livsmiljön, menar han.