Vad skulle hända om du fick reda på att du fått ett hjärta av någon du hatar? – det är hela premissen med boken "Tusen bitar" berättar Marcus Jarl.

– En uttalad homofob får ett hjärta som tillhört en homosexuell man. Det är en berättelse om kärlek och hat.

Marcus fascination över hjärtat kommer bland annat från hans jobb som specialistsjuksköterska på Södersjukhusets neonatalavdelning.

Artikelbild

Debutromanens omslag.

– I mitt yrke har jag sett hjärtan som både stannat och satts igång igen. Hjärtat är så starkt och skört samtidigt, säger han och fortsätter:

– Hjärtan blir sjuka, byts ut och krossas. Det är helt enkelt en bok om olika hjärtan. Hjärtat kan leda oss på olika vägar, metaforiskt och rent fysiskt.

Inspirationen till boken rotar sig även i homosexuellas svårigheter i att lämna blod.

– Det är en stor debatt i gayvärlden om att man inte får donera blod på samma premisser bara för att man lever ihop med en man. Homosexuella ses som en riskgrupp och många tycker det är ett obefogat beslut när man samtidigt får donera organ, men då med motivationen att det görs under en individuell bedömning. Om någon behöver ett hjärta så är det på liv och död. Det är svårt att se vem som skulle ta det beslutet vems hjärta som inte får doneras, säger Marcus.

Språngbrädan ur debatten är viktig men genomsyrar inte bokens innehåll.

– Det är inte en debattbok, men jag vill använda de kommersiella kommunikationsorgan jag kan komma åt för att folk ska bli medvetna om att det fortfarande finns skillnader mellan att vara heterosexuell och homosexuell.

Vem borde läsa boken?

– Jag tänker att alla som vill gråta en skvätt borde läsa den. Om man tycker om relationsromaner så kommer man gilla denna. Jag tycker även att alla hemma borde läsa den eftersom den innehåller kopplingar till Östergötland. Jag har grävt lite där jag står, skrattar han.

Hemmaorterna Borghamn och Vadstena är viktiga för Marcus.

– Jag har alltid varit en väldigt kreativ själ. Jag hade drömmar som liten pojke om att skriva och jag vill visa att de drömmarna kan gå i uppfyllelse oavsett var man är ifrån.

Boken kommer även finnas tillgänglig som ljudbok och släpps den 17 augusti.