Eurasiern är en förhållandevis ny ras, både i Sverige och i världen. Den kom till på 60-talet som ett experiment av korsningsavel. Raserna som ligger till grund är chow-chow och wolfspitz och rasen fick namnet wolf-chow. Sedan fördes även samojed in och rasen fick det nya namnet eurasier.

Den första kom till Sverige 1994 och sen dess har eurasiern bara växt i popularitet. Ariana Carlén, ordförande för Svenska eurasierklubben berättar att de nu har drygt 650 medlemmar och till den här utställningsspecialen är 103 hundar anmälda.

– Så man får räkna oss som en ganska rasklubb nu, säger hon.

Artikelbild

| Lotus är fem månader och en av Camilla Svenssons hundar. Han blev bästa valp i klassen 4–6 månader och verkar tycka hela utställningsgrejen är superkul.

Att hundarna är populära är kanske inte så konstigt. De är oftast lugna och snälla, och ser dessutom ut som små nallebjörnar.

– Det är en av få hundar som är framtagna för att vara en ren sällskapshund. Jag har haft flera andra hundraser innan, men 2001 köpte vi vår första eurasier och nu byter vi aldrig. Det här är vår fjärde, säger Rose-Marie Forsberg från Vimmerby, med hunden Gosh, eller Argos de Sweet Ohana, som han egentligen heter.

De har just vunnit priset som bästa valp i klassen 6–9 månader och Rose-Marie är mycket stolt.

– Det känns jättebra. Det var hans första utställning, men han är så glad och trevlig så det var inga problem. Han gav till och med domaren en puss. "Det där kallas mutor", sa hon då, skrattar Rose-Marie.

Artikelbild

| Rose-Marie Forsberg från Vimmerby, med hunden Argos de Sweet Ohana, eller kort och gott Gosh vinner priset som bästa valp i klassen 6–9 månader.

Även om utställningen är en viktig del av träffen så är ändå alla möten det viktigaste, möten mellan hundar och mellan uppfödare och ägare.

– Det är jättetrevligt att se så många eurasier på samma gång, säger Gunnar Löfdahl, som rest hit från Sölvesborg för att vara med.