Patienten, en man i 60-årsåldern, var tvångsintagen på kliniken när han vid 14-tiden på torsdagen sköt sig själv när han var ensam på sitt rum. Enligt region Kalmar län kommer en internutredning omedelbart att inledas efter dödskjutningen.

I ett pressmeddelande från region Kalmar framgår att mannen var ensam vid händelsen. Ingen, vare sig personal eller andra patienter, fanns i närheten. Livräddande insatser sattes omedelbart in, men mannens liv gick inte att rädda.

Den 60-årige mannen har enligt region Kalmar tvångsvårdats sedan januari, för en allvarlig psykiatrisk sjukdomsbild. Under den senaste tiden fanns det planer på att flytta över honom till öppen vård, eftersom man bedömde att det inte längre var nödvändigt med tvångsvård. Mannen har vid flera tillfällen haft permission och då, på egen begäran, haft personer med sig, enligt pressmeddelandet från region Kalmar.

Hur mannen har fått med sig vapnet in på avdelningen finns det inga uppgifter om, uppger SVT Småland.

Enligt regionens pressmeddelande avvisiteras alltid en patient som läggs in för tvångsvård. Efter det sker en individuell bedömning huruvida patienten fortsatt ska kontrolleras efter permissioner. I det här fallet hade man tagit beslutet att det inte har varit nödvändigt.