Veterinärer får påföljd efter felbehandlingar

Två veterinärer får disciplinpåföljd efter felhantering av djur. I ett fall avlivades en hund utan att den var medvetslös.

Två östgötska veterinärer får en erinran av ansvarsnämnden för felaktig hantering. Bilden är taget i ett annat sammanhang.

Två östgötska veterinärer får en erinran av ansvarsnämnden för felaktig hantering. Bilden är taget i ett annat sammanhang.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Östergötland2019-11-14 09:00

”Djuret har avlivats på ett felaktigt sätt och i strid med regelverket” skriver Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Ansvarsnämnden har tagit ställning i tre fall där östgötska veterinärer anmälts av djurägare. I fallet med hunden har ägaren anmält att veterinären avlivade hunden trots att den föregående lugnande sprutan inte gjort hunden medvetslös, och att hunden led då den fick en avlivningsinjektion i form av hjärtstick. Veterinären har yttrat sig och sagt att hunden visade en reflexmässig reaktion men sedan somnade in.

Jordbruksverkets regler säger att hjärtstick endast får utföras på medvetslösa djur och hunden var inte medvetslös. Ansvarsnämnden tilldelar veterinären en erinran, den lägre graden av disciplinpåföljd.

En erinran tilldelas också en annan östgötsk veterinär som vid undersökning av en häst skrev i journalen att hästen led av sänkt kors. I besiktningsprotokollet skrev veterinären dock ”utan anmärkning”. Enligt anmälaren ledde det till att hen lurades att köpa en defekt häst. Ansvarsnämnden anser att felet är så allvarligt att veterinären ska få en erinran.

Den tredje veterinären anmäldes för kejsarsnitt på en hund på felaktiga grunder. Där anser ansvarsnämnden att djurägare och veterinär varit överens om vilka ingrepp som skulle utföras och att veterinären sammantaget har behandlat hunden rätt och friar.

Ansvarsnämnden kan tilldela erinran, varning, och Jordbruksverket kan besluta att sätta en veterinär under prövotid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!