WFJ bjöd in till besök i smedjan

Under lördagen arrangerades årets Museidag i Vadstena. Och museijärnvägsföreningen valde att även hålla sin nyrestaurerade smedja öppen.

Joel Stridberg var en av folkhögskoleeleverna som visade hur det fungerar i en smedja. Bakom honom skymtar Ruben R Moya och Oskar Wiebe.

Joel Stridberg var en av folkhögskoleeleverna som visade hur det fungerar i en smedja. Bakom honom skymtar Ruben R Moya och Oskar Wiebe.

Foto: Henrik Gedda

Vadstena kommun2019-09-28 19:00

Smedjan, uppförd på 1800-talet, har nu tre fungerande ässjor och har också byggts till för att ge en bättre arbetshöjd.

–  Den betyder mycket för oss. Vi har kanske ingen direkt nyproduktion i den, men den behövs för reparationer. Vi har rätat ut en hel del detaljer på vår så kallade Amerika-vagn efter haveriet med den i slutet av 90-talet, säger Wadstena-Fogelsta Järnvägs ordförande Magnus Reimhagen.

Som vi tidigare berättat innebar smedjan också att Vadstena Folkhögskola kunde flytta hem sin hantverkslinje i trä och smide från Hemslöjden i Linköping. 

Det var också några elever vid utbildningen som fick ta emot besökare och svara på frågor under museidagen.

Det blev några timmar i halvdunklet, men väl i värme, för kvartetten Johannes Melander, Oskar Wiebe, Ruben R Moya och Joel Stridsberg.

–  Det har allt kommit några nyfikna. Och frågorna har väl mest gällt vad det är vi eldar ässjorna med och svaret är stenkol, säger Johannes.

Och vad har ni kunnat visa?

– Det har varit lite "fri lek" för oss. Det har blivit några småsaker –  krokar, handtag och kapsylöppnare.

Även resten av WFJ:s utbud var öppet och som en händelse kunde man också under sena eftermiddagen börja restaurera rälsen förbi Skänningevägen. Ett rälsspann om 15 meter lades ut där rälsen tidigare mer eller mindre försvunnit ner i jorden. Även några slipers kom på plats.

– Vi fick tag i en grävare just idag. Det här innebär ett genombrott i att kunna ta oss mot Fågelsta igen, säger  Magnus Reimhagen.

Klart att smida. Ruben R Moya har fått upp rätt temperatur på stålet.
Klart att smida. Ruben R Moya har fått upp rätt temperatur på stålet.
Karta: Mf Wadstena-Fogelsta Järnväg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!