Agne Bergvall hyllade IFK:s träningskultur

Han är mest känd som tränaren bakom Carolina Klüft. Nu hjälper Agne Bergvall och hans fysteam IFK Motala med träningsupplägget. "Egentligen tycker jag inte de behöver oss" berättade han under IFK:s kick-off.

Agne Bergvall gästade IFK Motalas kick-off och hyllade då träningskulturen i laget.

Agne Bergvall gästade IFK Motalas kick-off och hyllade då träningskulturen i laget.

Foto: Thomas Augustsson

Bandy2019-10-23 10:00

Säg Agne Bergvall och merparten av de idrottsintresserade tänker på friidrottstränaren bakom Carolina Klüft. 
Han som satt lugnt tillbakalutad efter att Klüft svarat för två övertramp och bara hade en chans kvar i friidrotts-VM 2003.
– Den situationen dyker upp i många sammanhang så det är ett ögonblick som fastnat hos många. Ingen jämförelse i övrigt men jag vet ju precis vad jag gjorde under 9/11. Och på samma sätt är det många människor som sagt att de gjorde det och det då. Då var jag var lugn, men jag lovar att jag inte var lika cool när mitt Önnared mötte Kristianstad häromdagen, säger Agne Bergvall och skrattar. 


Vi träffas en timme före IFK Motalas kick-off på en restaurang i Motala. Det blir en timmes intressant samtal om träning i allmänhet och IFK:s förberedelser inför säsongen i synnerhet. 
För, som ni säkert vet, så anlitade IFK Motala Bergvall och hans team i High performance center för att ta spetsa till träningen ytterligare till den här säsongen. 
Så vad är det då han har tillfört? När Bergvall får den frågan så blir han först tyst. Sen spricker han upp i ett leende. 
Därefter så kommer en rejäl hyllning av IFK. 
– Egentligen så tycker jag inte IFK behöver oss. De har en otrolig träningskultur, en fantastisk attityd och bra ledare. Att det har gått så bra beror på att de har gjort ett djävulusiskt bra jobb, säger Bergvall. 
Han tar en kort paus innan han fortsätter:
– Vi har jobbat med Vetlanda i ett antal år och där är det också bra. Sen har vi hjälpt lilla Åby i några säsonger och där var det så man tänkte att så här bra kan det inte vara. Sen kommer man till Motala och det är ännu bättre.

 När vi grottar ner oss än mer i IFK-spelarnas fysiska status så finns det ändå en del punkter där samarbetet med Bergvall gjort skillnad. Testerna de gjorde på försäsongen avslöjade svagheter hos vissa spelare främst när det gällde förmågan att återhämta sig. Genom att ändra deras träningsupplägg är den förmågan nu klart bättre. 
–  Det vi har kunnat tillföra på något hörn är väl att de nu har full koll på vad de gör och vad de behöver ändra på, säger Bergvall.
Vi avslutar med att fråga vilka idrottare som är de mest vältränade och där kommer svaret snabbt. 
– Tittar vi bara på lagsporterna och de som är bäst tränade för det de ska göra så är det två sporter som sticker ut. Det är handboll och bandy.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!