Dopningfri träning uppmärksammas

För att öka medvetandet om dopning och riskerna det för med sig genomför 100% ren hårdträning sin årliga uppmärksamhetsvecka under vecka 41.

Korpen i Motala är en av de sex träningsanläggningar som är anslutna till 100% ren hårdträning och som denna vecka uppmärksammar dopningproblematiken.

Korpen i Motala är en av de sex träningsanläggningar som är anslutna till 100% ren hårdträning och som denna vecka uppmärksammar dopningproblematiken.

Foto: Thomas Augustsson

Sport2020-10-06 21:00

Dopning är långt ifrån något som bara existerar inom elitidrotten. Det största delen av de som använder dopningpreparat återfinns istället utanför den gruppen. 
Hur många som dopar sig finns det ingen exakt uppgift om men forskare menar att det kan röra sig om närmare 100 000 personer i Sverige. 
För att ändra på det gick ett antal gym i Sverige samman i nätverket Prodis (Prevention av doping i Sverige) och sedan 2007 använder de sig av arbetsmetoden 100% ren hårdträning för att minska användandet av dopning. 
Idag är 600 anläggningar i över 100 kommuner anslutna till 100% ren hårdträning och tillsammans genomför de denna vecka en uppmärksamhetsvecka. 

– Vi har satt upp affischer i våra lokaler och vi har gått ut med information i våra sociala medier. Tidigare år så har vi tagit in föreläsare med i år går inte det på grund av coronaepedemin, säger Anneli Hagen, verksamhetssamordnare på Korpen i Motala som är en av träningsanläggningarna som är anslutna till 100% ren hårdträning i Motala. 
De övriga är Actics två anläggningar i city och i Simhallen, Crossfit Motala och Frisksportarna. Utöver dessa så är nyligen öppnade Träningsverket på väg att ansluta sig till nätverket. 

Under uppmärksamhetsveckan finns varje år en speciell utmaning att göra. I år i form av en knäböjsövning.  Det är dock upp till varje anläggning vad de vill göra.
– Vi brukar ha lite extra aktiviteter för att uppmärksamma den här veckan. Det kan vara allt från jägarvila till plankan, säger Hagen. 

Hur jobbar ni om ni misstänker att någon som tränar hos er är dopad?
– Vi har en dopingpolicy som vi håller strikt. Upptäcker vi någon så tar vi tag i det. Då känns det bra att vi har en policy för hur vi ska hantera det så man inte behöver fundera på det.

Arbetet mot dopning pågår dock inte bara under uppmärksamhetsveckan. Med jämna mellanrum träffas representanter för de anslutna anläggningarna, kommunen och polisen varandra för att diskutera vilka ytterligare åtgärder de kan göra. 
I den gruppen ingår Anna Thörnqvist som är kommunens samordnare för drogförebyggande arbete.
Hon menar att uppmärksamhetsveckan fyller en viktig funktion.
– Det finns för lite kunskap om dopning. Vi måste få en ökad medvetenhet om att det förekommer doping i samhället och i det arbetet är den här veckan viktig.                                                             
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om