Vad ska avgöra hur stora möjligheter du har att idrotta? Din vilja att göra det eller ditt kön?
De flesta skulle troligen svara att viljan att idrotta ska vara det som avgör. Men så ser inte riktigt verkligheten ut i Idrottssverige.
Det berättade stiftelsen Fairpays ordförande Isabelle Widmark när hon gästade RF-Sisu Östergötlands idrottsfrukost under jämställdhetsveckan i Motala.
– Alla ska få idrotta på lika villkor oavsett kön. Tjejer och killar är ju lika mycket värda. Men då måste sponsring och resurser fördelas mer jämnställt mellan flickor och pojkar, män och kvinnor, säger Widmark.
För att visa på skillnaderna i resurser mellan män och kvinnor så lyfte hon fram det faktum att idrottsutövandet i Sverige i stort sett är jämnt fördelat mellan kvinnor och män.
Men när det gäller stöd från sponsorer så är skillnaden stor mellan de två grupperna. Något som Widmark menar troligtvis också kan ge konsekvenser långt ner i åldrarna.
– Som det är nu så går 80 procent av sponsorpengarna till män. Då kan man fundera på orsaken till varför det investeras mer i pojkars idrottade. Förmodligen är det för att det är så ojämställt på toppen. Det är männen som drar in pengarna och då satsar man mer på dem från början, säger hon.
Just att herridrotten är den som drar in pengarna och därmed också ska ha mer är ett argument som hon ofta får höra.
Ett argument som hon inte förstår.
– Damskidåkarna är ju mycket mer framgångsrika än herrarna just nu men där fördelas resurserna lika till alla ändå. Men det är skillnad i de individuella sporterna. De största utmaningarna har vi inom lagidrotten, säger hon.
Och fortsätter:
– Det vanligaste argumentet är att det är marknaden som styr. Men marknaden är också en del av lösningen.
En förändring mot en mer jämställd idrott har också skett. Som exempel berättar Widmark om de samarbeten Fairpay sedan några år har med Brynäs och Brommapojkarna.
Det är dock inte bara idrottsföreningar som börjat jobba alltmer aktivt för en mer jämställd idrott. Även den marknad som Widmark ser som en del av lösningen har börjat ändra sin synsätt när det gäller var de ska placera sina sponsorpengar.
– Företag vill ju förknippas med jämställdhet. Och då blir jämställd sponsring ett väldigt tydligt budskap och medför att man får positiv publicitet, säger Widmark.