Det var i januari som Sporten skrev om att flera Motalaföreningar, som Borens IK och Motala simsällskap, som har sin hemsida uppbyggd mot appen Sportadmin drabbats av ett dataintrång.
Sportadmin används av omkring 1 700 idrottsföreningar i landet och har en miljon medlemmar. Den används för att administrera idrotten.
Nu är klubbarnas uppgifter om medlemmar bekräftat läckta och kan finnas på det så kallade "darknet", vilket kan beskrivas som internets undre värld.
– Det är ett polisiärt ärende och vi hänvisar till Sportadmins rekommendationer, säger Borens IK:s ordförande Mikael Persson.
– Gällande risk för bedrägerier hänvisar vi till rekommendationer och råd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Om man är osäker på något mail man får ber vi medlemmarna att ringa kansliet. Vi från klubben ber aldrig om några bankuppgifter, säger Persson.
Sporten har pratat med Jennie Everhed på Lime Technologies som har hand om Sportadmin.
Everhed säger så här:
– Först och främst kan vi bara djupt beklaga cyberattacken. Vi förstår att den här situationen är tuff för föreningarna och deras medlemmar.
Vad gör ni för att hantera situationen?
– Vi har haft tät dialog med föreningarna sedan dag ett och har på alla vis försökt stötta dem, både praktiskt och genom att säkerställa information till drabbade, så att de i sin tur kan vidta försiktighetsåtgärder. Som en allmän rekommendation bör man vara uppmärksam på bedrägeriförsök, i form av okända telefonsamtal eller mail, säger Jennie Everhed och fortsätter:
– Nu är det framförallt ett polisiärt ärende och vi kan bara vädja till allas sunda förnuft, att inte ladda ner eller på annat sätt sprida de här uppgifterna, säger Everhed.
Motala simsällskap, som har 200 medlemmar, kunde tidigare inte hantera sina simskolegrupper administrativt på grund av cyberattacken, men det kan MSS nu.
– Vi fick mycket jobb med att ordna upp allt som normalt går via våra register och grupper i Sportadmin. Våra nya simmare i "Kul i pool" måste ju få mycket information på rätt sätt. Det blev en hel del manuellt jobb. Men nu funkar det mesta igen, säger ordföranden Nils Forsfält.
Lime Technologies, har, rapporterar SVT, inte kommunicerat med hackarna, på inrådan från polis. De har uppgett att de inte kommer att betala någon lösensumma.
DN:s techreporter Linus Larsson säger till SVT att den här typen av brott ofta leder till inkomster för de kriminella.
– Den här brottsligheten drar in väldigt stora pengar, säger Larsson.