Bajen tog poäng i Motala på IFK:s vis

Hammarby har tappat spelare, tappat ekonomisk kraft och tappat status i svensk bandy. Men moralen finns kvar i Zinkensdamms hjältar.

Hammarby hade manfall och har haft pengafall, men visade stort hjärta när laget var hårsmånen från att vinna mot IFK Motala. En imponerande kamp.

Hammarby hade manfall och har haft pengafall, men visade stort hjärta när laget var hårsmånen från att vinna mot IFK Motala. En imponerande kamp.

Foto: Jeppe Gustafsson

Bandy2019-11-22 22:23

Det var imponerande att se spelarna i "Bajen" kämpa för varandra och spela efter resurserna i Motala där uppstickarlaget IFK Motala ändå var knapp favorit på förhand.

Det är ombytta roller och omkastade lag på statuslistan i svensk elitbandy den här säsongen. Hammarby har precis som Sandviken haft ekonomiska problem, som också varit nära att sänka klubben. Men Hammarby har rest sig och uppenbarligen har det fötts något nytt ur krisen.

Hammarby har jag ofta sett som ett lite "glidande" stjärnlag som åkt lite på en skridsko, med bra spelare på papperet. Lite små-arrogant sådär, som det coola och populära publiklaget från storstaden.

Men det Hammarby som nygamle tränaren Stefan Karlsson kom med till Motala den här fredagen var ett annat lag. Ett lag med många lite mer anonyma namn, som åkte ut med skarp inställning att spela efter resurserna. En underdog. Det kämpades ungefär med samma frenesi som Stefan Karlsson spelade med när det  begav sig på 1980-talet och han kom till Motala med Boltic och Vetlanda.

Den andan lyckades Karlsson gjuta in i Hammarbylaget. För det är ett pressat Bajen just nu, med bara fyra poäng på sex matcher, som flåsas i nacken om Stockholmstronen av uppstickarlaget AIK, och som verkligen inte ville förlora i Motala. Med den ryggsäcken hade Hammarby också tre backar skadade och fick tidigt mot IFK rutinerade Ivan Lebedev ansiktsskadad.

Med bara en avbytare lyckades Bajen hitta ett lyftspel i duggregnet som blev ett vapen mot IFK Motala, tillsammans med kämpartakterna och slitet. Adam Gilljam tog ett stort ansvar och Bajen var helnöjt i omklädningsrummet efteråt, även om en poäng förlorades på Kasperi Hirvonens slumplyra.

"Jag är så stolt över killarna", log Stefan Karlsson efter matchen. Karlsson som kan vara arg på mycket efter matcher, men nu gav han ett både snällt och nöjt intryck.

I IFK Motalas kabyss var det ingen jätteglädje över tagen poäng, men inte heller någon besvikelse över missad poäng. Det var kluvet. IFK kämpade också bra, men fick en motståndare som var bra, rentav ännu bättre, på Motalalagets eget vis. Sedan var IFK:s försvar lite ovanligt ihåligt på lyften, och det kostade laget segern.

Det var trots allt viktigt att inte förlora och IFK Motala fortsätter alltså att spela jämnt mot alla lag. Kryss nu, 4-4 tre gånger, mot ett bottenlag som Åby, ett topplag som Villa och ett mittenlag som Hammarby numera är.

Det lär bli lika jämnt och ovisst när Bollnäs kommer till Motala på tisdag, troligen i en ny regnmatch.

Det blev jämnt och spännande och till slut kryss. En härlig bandymatch, tycker Jens Bollius.
Det blev jämnt och spännande och till slut kryss. En härlig bandymatch, tycker Jens Bollius.
Karta: XL Bygg Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!