Svenskamerikanen kommer att spela i världens nordligaste professionella bandylag, Murmansk i ryska ligan.
– Första intrycken är en väldigt vacker natur, blandad med intressanta intryck från havet/vattnet. Staden är ganska avlägsen och har en unik kultur och känsla. Murmansk som stad påminner en del om norska städer och norsk natur, med skogar, berg, vatten, berättar hart om sin nya stad.
Hart spelade i vintras någon enstaka match i IFK:s A-lag, men mest med B-laget. Han avbröt säsongen på grund av en fotskada.
– Kontakten med Motala har jag haft kvar, och även med Motala SS schack, jag hoppas att kunna göra minst en omgång med Motala SS i serien denna schacksäsong, och önskar IFK Motala all lycka i bandyallsvenskan. Om jag återvänder till svensk bandy, så hoppas jag att IFK skulle fundera på att ta mig tillbaka, kanske några år i rysk bandy skulle göra mig gott för en sådan återkomst. Även om min säsong blev förkortad av skada, och att jag anslöt så sent till truppen förra säsongen, så glömmer jag aldrig matcherna på Motala isstadion, och Forza Blåvitts stöd under matcherna, säger Hart.
Efter i våras beskriver Alexander sin tillvaro så här:
– Fotskadan som skedde i Motala i början av januari tog väldigt lång tid att läka, flera månader. Det var en jobbig period i mitt liv då jag inte kunde träna ordentligt, och jag åkte tillbaka till USA. Jag kunde köra ganska tunga vikter i knäboj och styrkelyftning, så styrkan gick att bibehålla och även bygga upp i benen och bålen generellt.
– Under våren och sommaren i USA så började jag tillägna mer och mer tid till schacken, och började jobba med internationella mästaren Vladan Rabrenovic från Serbien genom internetlektioner, och jag tävlade även i "World Chess Open 2015" i Washington DC. Jag kom på 13:e plats av 120 deltagare i min ratingklass, det var i början av juli, berättar Hart och fortsätter:
– Kort därefter, i juli så hamnade jag i kontakt med USA:s landslagstränare i bandy för första gången på över fem år, efter att vi tappat bort varandra och vi hade ett trevligt prat, där jag förklarade att jag var redo att hjälpa amerikanska landslaget i kommande VM 2016, ifall de ville ha in offensiv slagstyrka i truppen. Så vi bestämde att hålla kontakten nu under hösten.
– Eftersom jag inte stått på is sen januari, så visste jag att det var viktigt att börja träna med något bandylag på elitnivå så snart som möjligt, för att börja få tillbaka känslan, skridskoåkningen och tekniken, och så vidare. Jag hörde därför med berömda specialisten Vladimir Janko, sportchef i Dynamo, som jag kände sedan tidigare, om jag kunde hålla igång med Dynamo Moskva i Moskva på isträningar i deras inomhushall, tills jag fixat ett kontrakt någonstans. Han sa att det gick bra, så jag åkte över i slutet av juli och körde fem veckor med dem. Fem veckor som gick överraskande bra, där jag började komma in spelet och kände mig fysiskt kapabel, även på den höga nivån.
Så här berättar hart om sin kontakt med den nya klubben som han skrivit ettårskontrakt med:
– Diverse ryska bandydelegationer kom för att kolla på träningen, och Murmansk fick upp ögonen, efter att de fått goda rekommendationer om mitt spel hur det gick på träningarna med Dynamo. Kort därefter fick jag en inbjudan att komma upp och spela, och laget, efter ekonomiska bekymmer under sensommaren/hösten har tydligen bestämt för att satsa denna säsong.
Jag tippar att laget håller hög allsvensk klass, ungefär botten av elitserien i Sverige.
Alexander Hart säger att han kan tänka sig att stanna i Murmansk.
– Jag utesluter inte en fortsättning, säger han.
Så här säger Hart om USA:s bandylandslag:
– Amerikansk bandy är på framgång, och i våras såg jag några matcher på tv när USA:s landslag spelade i VM. Jag imponerades av hur grabbarna kämpade och visade vilja i de matcherna.
Om sin nya klubb:
– Laget heter "Murman". Laget började delta i ryska bandymästerskap 1952, och arenan heter "Stadion Stroitel".
Om ryska ligan:
– Jag tycker att det ska bli väldigt spännande att spela en hel säsong i ryska ligan, det har alltid varit min dröm att få spela i ett ryskt proffslag, och få träna så mycket man vill. Rysk träning och rysk bandy skiljer sig från resten av världen i att den är väldigt fysisk intensiv, träningarna och även matchandet bygger på mycket kvantitet, och kräver väldigt hög fysisk kompetens från spelaren. Detta passar mig dock bra, då just fysiken och benstyrkan och skridskoåkning är några av de saker jag behärskar bäst inom bandyn.
Om Dynamo Moskva:
– Jag hade en väldigt bra tid med Dynamo Moskva nu i sex veckor under juli/augusti, där jag jobbade mycket individuellt med världsberömda specialisten Vladimir Janko. Han visade mig åkriktningar, timing och hur jag skulle röra mig på bandybanan. Även svenskbekanta lagkaptenen i Dynamo Moskva Misha Sveshnikov pratade mycket med mig om tekniska saker som skulle göra min övergång från svensk till rysk bandy enklare på isen. Jag plockade snabbt upp mycket av vad de sa, och efter att par veckor i Moskva började jag spela väldigt stabilt på internträningsmatcherna, och gjorde riktiga spelmål nästan varje dag när vi spelade. Så det var en viktig förberedelseperiod, att vara i Moskva under Dynamo, en klubb med mästerlig atmosfär och professionalism, berättar Alexander Hart.