När Dunteberget inte längre som förr i tiden är en SM-slutspelsarena får man fylla idrottsplatsen med annat än elit. Som nybörjarträningar till exempel.

Efter semestern har Piraterna haft tre prova på-kvällar på arenan. Intresset har gått åt rätt håll, från två första gången till sex andra gången och så sjutton inskrivna barn den här veckan. Är vädret bra kan det bli fler gånger i höst.

Piraternas ungdomsarbete finns, även om det är i liten omfattning jämfört med andra sporter i Motala.

Artikelbild

| Instruktören Sandra Woss visar William Berg hur han ska ta sig an cykeln. Bland annat är död mans grepp viktigt att ha koll på när man kör..

– Problemet är att hitta ledare, det är det vi har svårt med. Annars är ju framtiden att få fram egna ungdomar. Vi måste få fram förare härifrån, säger Piraternas marknadsansvarige Janne Eklöf.

Anette Fridell och Sandra Woss höll i prova på-kvällen. De är funktionärer och eldsjälar i klubben.

–  Det går framåt. Vi sätter inga åldersgränser. Det vi ger råd om är att man ska cykla mycket först. När man är van att cykla kan man börja med motor också, säger Fridell och Woss.

Vad är det första man visar en ung speedwayåkare?

Artikelbild

| William Berg är nöjd efter sina testvarv. Farten blir högre på slät bana än på crossbana som han kört tidigare. "Jag vill fortsätta", säger han.

– Död mans grepp, säger Sandra Woss och ler.

William Berg från Mantorp har kört cross tidigare. Nu testade han speedway för första gången. Han gillade farten som blir högre på en slät bana.

Artikelbild

| Syskonen Gustav Freland och Hilda Klasson stod i kö på Dunteberget för att få prova på speedway hos Piraterna. De har sett många elitseriematcher.

–  Jag vill fortsätta, säger tolvåringen.

Gustav Freland, sex år, och storasyster Hilda Klasson, elva år, har varit på läktaren på många elitseriematcher med Piraterna. Nu ville de prova själva.

– Jag gillar när de ramlar, även om det inte är kul för dem förstås, säger Hilda.