MVT-sporten var med när Motalaklubben Västers BTK på tisdagskvällen gjorde sitt första träningspass med den nya bollen.
– Det är ovant, det blir en annan studs, kommenterar elvaårige talangen Joel Tinnerholm.
Sportens värld är ofta konservativ och det finns inte sällan en ovilja till förändringar. Saker och ting ska fungera och vara som de alltid har varit.
Men bordtennisen har tagit flera revolutionerande steg den här sidan av år 2000.
2001 ändrades den klassiska poängräkningen till 21 och det börjades spelas med flera set till elva i stället. Året efter förändrades också bollstorleken från 38 centimeter till 40 centimeter.
– Bollen blev större för att få ned hastigheten. Spelet gick för fort, säger Västers ordförande Daniel Ellermann.
Större boll blev en stor omställning för pingisspelarna.
– Skruven fick mindre betydelse och det gick att göra mindre med bollen. Det var en större omställning än det kommer att bli nu, säger Ellermann.
Nu är celluloidbollen borta från tävlingsspel och ska inte tillverkas längre, eftersom det är ett miljöfarligt och brandfarligt material. I stället görs bollar i plast av storleken "40 plus", vilket gör att de ibland kan vara marginellt större.
– Många tycker att bollbytet kommer tidigt eftersom det ännu inte finns någon som gör bollen bra. Den är osäker i storlek och går sönder lätt, säger Daniel Ellermann.
Men bytet är här och från i somras spelas det med plastboll internationellt och i de två högsta svenska serierna. Från 1 januari följer Sverige efter med alla serier som Väster har lag med i och alla andra tävlingar också.
Plastbollen studsar högre, det blir lite mindre fart och lite mindre skruv i spelet.
– Spelet blir mer fysiskt. Du får inte samma hjälp med att sätta fart på bollen utan måste slå hårdare, säger Daniel Ellermann.
Som tränare vet Ellermann ännu inte hur han ska förändra sina instruktioner med den nya bollen. Han tänker börja spela lite själv nu för att ta reda på hur spelet blir.
– Man måste ha koll själv för att kunna lära ut, säger han.
Bara elvaårige Joel Tinnerholm, som spelar regionsfinal i Pingisiaden i Stockholm i helgen, tävlar för Väster i december.
För hela klubben blir det tävlingspremiär med plastboll i januari. Först Värendsspelen i Växjö 3-5 januari och sedan lägre seriespel helgen efter.
– Jag har testat en tävling med den nya bollen och det gick inte jättebra. Men det är ingen jättestor skillnad, menar Västers A-lagsspelare Mathias Johansson.
Ekonomiskt är det dock en skillnad för klubbarna då plastbollen är ungefär 30 procent dyrare än den gamla celluloidbollen.
– Den gamla bollen har också blivit dyrare och bollkostnaden har fördubblats på fem år, bedömer Daniel Ellermann.
I storpack kostar en boll nu ungefär 15 kronor styck. Kan variera mellan tio och tjugo kronor styck beroende på kvalitet.
– Svårt att säga hur många vi gör av med, men kanske 2 000 bollar på ett år, säger Daniel Ellermann.
Celluloidbollar kommer att finnas kvar i träningshinkarna, men på tävling är det från och med 2015 plastboll som gäller.