– Det behövdes göras någonting. För att ge ungdomarna bättre sparring, de som vill. Vi åker på träningar, tävlingar och träningsläger, säger Säll.
Det kan vara nog så imponerande med de ledare som brinner för sin egen förening. Det gör Roger Säll, för det Motala ABK som han varit engagerad i i 42 år. Det var när Frank Andersson blev världsmästare 1977 som gnistan tändes.
Roger Säll växte upp i Motala och började fysträna genom jobbet när han sprang och delade ut Motala Tidning på 1970-talet. Då följde han också med sin bror Leif till brottarklubben.
Sedan 1977 har han blivit kvar.
– Jag tog SM-medaljer, men inget guld. Två USM-silver har jag, säger han.
"Lollo" skadade ryggen i tonåren i en olycka och därför tvingades han ge upp den aktiva karriären redan som 20-åring.
Men helt vägrade han att sluta gå matcher på mattan, det var för roligt.
– Jag var med i seriematcher ända till 2007. För tolv år sedan gick jag min sista riktiga match, säger han.
Vilka var dina vinstgrepp?
– Krysstag och omvänt smidjebälte. Oftast vann jag på att jag var starkare än motståndaren.
Vad är tjusningen med brottning, varför fastnade du för det här?
– Det är kombinationen med motorik, spänst och styrka, och det taktiska. Det räcker inte att vara stark, du måste vara smidig på samma gång, annars vinner du inte.
Roger Säll blev ledare redan 1987 och har sett många ungdomskullar komma och gå i Motala ABK. Roligast tycker han att det är att träna de allra bästa ungdomarna, de som kommit längst i utvecklingen.
– För mig ger det en positiv energi att träna ungdomar och att följa dem, säger tränaren.
Motala ABK har bra med både ungdomar, seniorer och blivande seniorer just nu.
Algot Gamelius gör ofta bra resultat, liksom syster Alice Gamelius och Liam Svensson. Ofta kommer det rapporter om deras fina resultat, både i Sverige och utomlands.
Algot Gamelius planerar för brottningsgymnasium om ett år, det finns i Klippan, Arboga, Sundsvall och Haparanda.
– Jag röstar på Sundsvall för där finns landslagets tränare, men det är ju lite långt att åka. Han får bestämma det där själv, säger Säll.
Hur är en bra brottartränare?
– Lyhörd och kunnig i brottning. Helst ska man ha kört själv för att förstå och lära ut. Alla våra tränare i klubben är utbildade.
För Roger Säll är det ett stort familjeintresse med brottningen. Själv följde han med brorsan, och även systern Mia och systersonen Christian är aktiva i Motala. Mia är dessutom med i förbundet, precis som Roger.
Roger Säll har varit ordförande i Motala ABK nu i 20 år, varit med i förbundet i 15-20 år och suttit som länsordförande i fyra år.
Det är som spindeln i nätet i Östergötland som han sett behoven av att hjälpas åt.
Roger Säll är stolt över brottningen i länet.
– Vi har sju nybörjarträvlingar, tre nationella tävlingar och dessutom DM. Det blir 12-13 tävlingar varje år. Östgötalaget är för ungdomar mellan åtta och 17 år.
Hur är en bra brottare?
– Smidig, rörlig, teknisk, stark och snabb. En blandning av allt.
Du höll aldrig på med någon annan sport själv?
– Jo, men fotboll och boxning var tråkigt. Jag gillade handboll, men gillade brottning bättre för att det inte går att skylla på någon annan än sig själv, vilket man kan i en lagsport. Sedan är det något visst med kampsport.
Brottningen har dragit nytta av invandringen de senaste åren och blivit en bra integrationsfaktor. Framför allt många fristilsbrottare har kommit fram genom nyanlända svenskar.
– Nivån har höjts sista åren i Sverige, och 30 av 40 i landslaget är av utländsk härkomst i fristilen, berättar Roger Säll.
Vad drömmer ni om i Motala ABK?
– En lite bättre hall skulle vi vilja ha. En egen hall vid vår stuga i Råssnäs. Men vi trivs i Team sportia-hallen. För oss är både bredden och landslagssatsningar viktigt.
Ditt mål i framtiden med brottningen?
– Att få se Liam, Algot och Alice eller någon annan vara med i OS, kanske 2028.
Din bucket list?
– Jag vill få folk att träna och må bra, lära ungdomar nåt, ge dem nåt.
Roger Säll hade med sitt MABK sumobrottningsdräkter för alla som ville prova på Idrottens dag i fjol.
Nu satsar brottarklubben på en gammal klassisk brottarmatta och kastdockor. Folk ska kunna utmana klubbens bästa i fajter.
– Det var bra i fjol, många testade och kom till oss efteråt. Men det har mycket med vädret att göra, måste vara bra väder, säger Roger Säll.