– Mycket av mitt jobb handlar ju om att få patienterna att inse att de måste röra på sig.
Sara Waerme ler där hon sitter i stolen på sin kiropraktormottagning i Motala. Här tar hon varje dag emot människor som har ont i kroppen. Företrädesvis handlar det om besvär i axlar, nacke, rygg och bröstrygg.
Besvär som hon menar att en hel del av dem skulle kunna slippa om de tränade mer.
– Det är kanske 30-40 procent som skulle bli hjälpta av att vara mer aktiva. Sen kan det ju vara så att de är aktiva på ett felaktigt sätt också. Alla människor har ju sitt recept för att må bra. Så det handlar om att vi tillsammans ska hitta det som passar dem bäst. En viktig del är ökad blodgenomströmning i musklerna. Så mitt råd är att de ska göra något man blir svettig av för då ökar de ju pulsen. Sen är det så klart viktig vad de äter och att man sover ordentligt.
I 18 år har hon behandlat värkande människokroppar. Problemområdena är desamma nu som när hon öppnade sin praktik. Men det finns en väsentlig skillnad menar hon.
– När jag började så såg jag de här problemen hos de som var i åldern 40 plus. Nu kommer de redan i 20-årsåldern, det är lite sorgligt, säger Waerme.
Förklaringen till att allt yngre personer får problem med rygg, nacke och axlar behöver hon inte tänka en sekund för att svara på.
– Hur lever vi i dag? säger hon lite retoriskt för att sedan först lyfta upp sin mobil och därefter nicka mot laptopen på skrivbordet framför henne.
– Vi sitter ju och tittar ner i de här hela dagarna. Vi positionerar kroppen på helt fel sätt. Vi sitter ju och har huvudet böjt framåt hela tiden och det blir jobbigt för musklerna som ska hålla upp det. Jag brukar säga till de som har små barn som har mobiler eller paddor att de ska lägga dem på mage och ha den på golvet istället. Och det borde vi vuxna också göra. Då positionerar vi oss mer rätt.
Hon fortsätter:
– Sen har ju livet vi lever stor påverkan. Ungdomar har ju så höga krav på sig numera. Det finns ju folk i 20-årsåldern som är tokstressade över hur de ska få den där tokmoderna lägenheten som man måste ha. Och där tror jag sociala medier spelar en stor roll. Så det är tur att träna är så inne, annars hade det sett än värre ut.
Träna och röra på sig är alltså hennes råd till patienterna för att de i så stor utsträckning som möjligt ska slippa hamna på hennes brits.
Och ordspråket att man ska leva som man lär är något som Sara Waerme lever upp till. Genom hela livet har hon idrottat. I ungdomen tävlade hon i trampolin och har sedan dess sett till att hålla sin kropp i trim och spenderat otaliga timmar på gym.
Men sedan tre år tillbaka så är det crossfit hon ägnar sig åt och det hon menar är det som passar just henne bäst.
Varför då?
– Det är blandningen av det fysiska och det gymnastiska som jag tycker är så bra. Min utveckling blev en helt annan när jag bytte till crossfit och funktionell träning. Jag har aldrig varit så stark som jag är nu när jag är 41 år. Jag lärde mig att gå på händer som 40-åring och att känna att man kan utvecklas som jag gjort i min ålder är en häftig känsla, säger hon och spricker upp i ett stort leende.
Fördelen med crossfit, som hon ser det, är att man jobbar mycket med den egna kroppen. Du använder inte några maskiner som hjälper dig att hålla balansen. Det berättar hon stärker upp muskulaturen i hela det område du tränar och att du får en funktionell kropp.
– Jag tror att det är en träningsform som passar väldigt många som inte gillar vanliga gym.
Det är ju en rätt intensiv träningsform. Finns det inte risk att man som nybörjare kan skada sig?
– Det gäller att lyssna på kroppen. Skaderisken kan ju ligga i att man tycker det är så roligt och kanske även tävlingsinstinkt som gör att man inte lyssnar på kroppens signaler. Det gäller att man lär sig övningarna i rätt ordning så man inte stressar fram något. Och att lyssna på coacherna, de har ju alltid tips att ge, säger Sara som själv coachar grupper ett antal gånger i veckan.
Där kombinerar hon sin egen utveckling med sina yrkeskunskaper om den mänskliga anatomin till att inspirera andra att utvecklas och få ett rörligare och friskare liv.
– Det ger mig lika mycket att se andra utvecklas som att utvecklas själv. Det är så kul att coacha när man ser hur polletten trillar ner och de förstår hur man ska göra en övning. Inte minst bland våra seniorer. Vi hade en kvinna som inte kunde lyfta sin ena arm över huvudet när hon kom till boxen första gången. Nu klarar hon övningar där hon ska lyfta en skivstång över huvudet. Det är så häftigt.