– Det är en billig sport, och väldigt tillgänglig. Tillgängligheten är den som var i golfen förr. Man kan bara gå ut och spela, säger Thomas Borén, ordförande i Motala frisbeesportförening.
– Det här är en förening och sport som växer och det är ett bra exempel på samarbete med en klubb, säger kommunens fritidschef Åsa Grellsgård.
Discgolfen gjorde entré i Motala när niohålsbanan i Bondebacka anlades 2014. Den har snabbt blivit populär, en nybörjarbana för rekreation.
Motala frisbeesportförening har nu 60 medlemmar och mellan 200 och 300 beräknas spontanspela i Bondebacka regelbundet. Populariteten har gjort banan sliten och i behov av avlastning.
Det har varit en jakt i kommunen på att hitta den perfekta platsen för en tävlingsbana och efter att ha rekat i Råssnäs och Charlottenborg står den nya 18-hålsbanan nu klar i Fålehagen. Med parkering och start och mål vid bågskytteklubben.
Det är ”urskogen” mellan Vadstenavägen och grusvägen som röjts och gjorts korridorer genom. Från byggstart tog det att halvår att färdigställa anläggningen, efter att bland annat hundra ton grus lagts ut.
– Det är magert med bra discgolfbanor och här får vi en av Östergötlands bästa, menar Thomas Borén.
Nu finns två banor i Norrköping, två i Linköping och en vardera i Mjölby och Vadstena. Plus då två banor i Motala.
Dryga 100 000 kronor har bygget i Fålehagen kostat och då har kommunen stått för material och klubben för arbetet. Det är oklart än om klubben ska sköta driften mot bidrag, eller om kommunen ska axla det själva.
Skillnaden jämfört med Bondebackabanan är att i Fålehagen kan föreningen avlysa den vid tävling. Annars är den öppen för alla, alltid. Utan entréavgift.
Kommunen planerar även att bygga en tredje discgolfbana, i Borensberg. Men det blir i så fall efter 2018.
Föreningen kommer inom kort att ha en ”insamlingstävling” för banan. Invigning kommer att bli senare.
– 40 är anmälda. Det är stort intresse bland tävlingsspelare, berättar Thomas Borén.
En tävlingsspelare kan ha uppåt tio olika discar i sin väska, men för en motionär kan det räcka med tre. För 100-150 kronor styck.
Den nya banan har designats av Stockholmaren Tommy Bessner, samme man som ritade Bondebackabanan. Nu är det bara för Motalaborna att ta steget, från rekreation till tävlingsnivå.
– När det trampas ned och vi får alla bänkar utställda blir det riktigt gemytligt. Det är bara att komma och spela, säger Thomas Borén.