Under de fyra år som gått sedan en för friidrottsvärlden okänd 15-åring fick hoppa i Finnkampen har mycket hänt. De 5,17 han nådde då har höjts med nästan en meter, när Duplantis tog ett oväntat EM-guld förra året var det med ett jättehopp över 6,05.

Duplantis har dessutom visat att han är etablerad i världstoppen genom att även i år passera sexmetersgränsen och är en av favoriterna till VM-guldet i Doha i oktober. Och när det är Diamond League-tävlingar är han ett av de stora namnen. Ändå avstår han lördagens DL-tävling i Paris för att i stället tävla på Stockholms stadion.

Finnkampen är något speciellt, att tävla i lag ger dig en ny bild, du tävlar inte bara för dig själv, säger Duplantis.
Artikelbild

| Några av de svenska deltagarna i helgen Finnkamp: Armand Duplantis (stav), Fanny Roos (kula + diskus), Andreas Almgren (800m + 1500m) och Lovisa Lindh (800m).

Tävlar för något större

Den känslan fick han känna på när han tävlade med sitt Louisiana State University på amerikanska collegemästerskapen där han blev tvåa. Det blev hans enda collegemästerskap, nu har han valt proffslivet. Och då är Finnkampen en av ytterst få lagtävlingar som finns.

Det är en speciell tävling för svenskar. Det är en fantastisk händelse, fantastisk atmosfär, en fantastisk lagtävling vilket är ovanligt för friidrott, som är en individuell idrott.
Här tävlar jag för något större, för Sverige, för ett lag och andra är beroende av att jag hoppar bra. Och det gör det kul.
Artikelbild

| Armand Duplantis (stav) är en av de svenska deltagarna i helgens Finnkamp.

Sverige favorit

Sverige är storfavorit på herrsidan i helgens Finnkamp medan damerna förväntas få en ganska svår match mot de finska damerna. Duplantis är laddad för att bidra med förhoppningsvis sju poäng som en grenseger ger.

Jag känner mig i bra form, säger han.

Det visade han på förra veckans GP-tävling i Göteborg där han hade tre försök på sex meter. Men han siktar inte på någon speciell höjd i lördagens tävling.

Nej, det första målet är att vinna, oavsett om det är jag, Melker eller Calle (Sténson). Om förutsättningarna är bra, om publiken är med mig så kanske jag hoppar på högre höjder.

Finnkampen är speciell

Det är alltid kul att tävla i Stockholm när det är bra väder, som när jag vann Bauhaus- tävlingen på Stadion i juni förra året.

Duplantis mamma Helene tävlade också i friidrott, främst med sjukamp.

TT: Har hon också varit med i Finnkampen?

Bra fråga, det vet jag faktiskt inte. Men hon har aldrig pratat om det och det borde hon gjort, för Finnkampen är något speciellt. Har hon gjort det men inte berättat så får hon skämmas!