– Det har varit en rätt häftig resa som tagit mig hit. Krokig men häftig, säger hon och ler.

Vi träffar Vadstenatjejen Emma Lind i ett parkeringshus i Malmö. Det är här hon bor, det är här hon jobbar, det är här hon har sitt liv just nu.

Från Vadstena, till Borens IK, till BK Kenty, till Smedby, till Jitex i Göteborg och nu till Limhamn/Bunkeflo i Malmö.

Artikelbild

| Emma Lind sätter gärna stopp för motståndare som målvakt i allsvenska Limhamn Bunkeflo. I det civila arbetar hon på parkeringsföretaget Qpark i Malmö.

– Nästa stopp? Jag vet inte. Just nu trivs jag riktigt bra här.

Hon jobbar idag som "allt-i-allo" på parkeringsföretaget Qpark i Malmö. Hennes jobb brukar för det mesta gå ut på att skylta parkeringsplatser, städa parkeringsgarage, byta pengakasetter i biljettautomater.

Helt enkelt fixa det som behövs.

Just den här dagen, när vi är på besök, ska hon och arbetskamraten Claudia Katowicz vara på plats när ett parkeringsgarage nyöppnar efter att ha varit stängt för renovering.

Artikelbild

| Luftduellerna är en av Emma Linds styrkor som målvakt.

Mängder av kanelbullar har packats ner i påsar för att ge Malmöborna som parkerar här en bra start på dagen.

Men det blir en lugn dag. Inte många vet om att garaget öppnat, så bilarna lyser med sin frånvaro.

Artikelbild

Det ger oss gott om tid att snacka om hennes liv i dag, som fotbollsmålvakt i högsta serien i Sverige.

– Jag har förstås drömt om det här sen jag var liten. När man tänker på det är det ganska få målvakter i Sverige som kommer så här långt, som får spela på den här nivån. På det viset känner jag mig verkligen lyckligt lottad.

Artikelbild

Den allsvenska premiären blev extra speciell eftersom den skedde nästan på hemmaplan. I första omgången mötte man LFC på bortaplan, på Linköping Arena.

– Det var nervöst och rätt så känslosamt faktiskt när man såg familj och vänner där på läktaren.

Artikelbild

– Man har ju längtat efter att få spela i allsvenskan, men sen när matchen var över så tänkte jag liksom "jaha, var det inte mer än så här". Jag kanske inte har hunnit smälta alla intryck än, jag vet inte. Men det känns nästan som vardag allaredan.

Laget har fått en rätt tuff start på säsongen med bara en poäng på tre matcher.

– Målet är att hänga kvar. Vi vet att det kommer bli tufft, men jag känner att vi har samma styrka som många andra lag i serien. Men visst vore det skönt att få med sig en seger snart.

För egen del har det ändå varit en bra start på säsongen. Hon har fått spela alla tre matcher och känner stort förtroende av lagledningen.

– Jag har fått vara skadefri hela försäsongen och har kunnat göra den fullt ut för första gången på länge. Det betalar sig och jag känner mig stark. Sen kan man aldrig vara säker på sin plats i laget, men så länge jag spelar på den nivå jag kan så tror jag att jag får fortsätta spela.

Malmö är ju annars en stad som den senaste tiden låtit tala om sig, i ganska negativa termer. Det talas om svåra sociala problem och stor otrygghet.

I början när Emma flyttade hit hade hon svårt att trivas.

– Det var tufft, absolut. Jag bodde i ett av de mer utsatta områdena här nere, men nu har jag flyttat till ett betydligt lugnare område, i Västra hamnen vid Turning Torso. Där trivs jag mycket bättre.

Men de sociala problemen märker hon absolut av.

– Det är rätt mycket skit här i stan, man läser mycket om skjutningar och annat i tidningarna. Det är inte så att man vill gå ut i fel områden på kvällarna och det är egentligen ganska hemskt. Där jag bor nu är det ändå lugnt, där känner jag mig inte lika otrygg.

Som parkeringsvakt, som flera av Emmas kollegor på Qpark, kan man dock få känna av det tuffa klimatet på ett fysiskt sätt.

– Claudia blev "äggad" när hon åkte in med bilen i Rosengård för ett tag sen. De slängde både ägg och stenar på hennes bil. Och för en tid sen blev en kollega misshandlad när han gav en parkeringsbot.

Strulet i stan visar sig också på lagets hemmarena, Limhamns IP.

– Vi har haft mycket problem med ungdomar som hänger på arenan och förstör. Ibland har vi hittat glasbitar på planen som vi har fått gå och plocka innan träningen.

Vart resan tar vägen efter LB 07 har hon inte hunnit fundera så mycket över. Inte än.

– Jag får ta det som det kommer. Jag vill absolut spela på den här nivån och hänger vi kvar finns det väl absolut stor chans att jag blir kvar här. Sen har jag förstås som alla andra drömmar om att spela utomlands. Men skulle den chansen dyka upp så vore det en stor bonus.

Framöver väntar en, eller till och med två, av säsongens stora höjdpunkter. Mötena med storklubben Rosengård.

– Bortamatchen spelar vi på Malmö IP och vår hemmamatch kommer spelas på stora Swedbank Stadion. Jag tror de ville försöka slå publikrekord inom damfotbollen och på det viset sprida damfotbollen här i Malmö, nu när man har två lag i allsvenskan.

Det låter som en häftig upplevelse under första allsvenska säsongen.