Motalas största racingstjärna genom tiderna, Reine Wisell, är en av gästerna när Mantorp Park i helgen firar sitt 50-årsjubileum. I samband med det så passade Wisell på att besöka sina barndomsstad och berätta om karriären. Och de som kommit för att lyssna på honom bjöds på en och annan anekdot.

Som den gången i ungdomen när Wisell och par kamrater bestämt sig för att åka till Portugal och tävla.

– Vi kom bara till Belgien innan den där bilen gick sönder. Men vi kom fram till slut och sen var vi kvar där tills pengarna var slut.

Artikelbild

| Reine Wisell hälsade på hemma i barndomsstaden Motala och berättade minnen från sin karriär som racingförare.

1970 gjorde han debut i ett GP-sammanhang på Watkins Glen-banan i USA och det blev succé direkt. För Wisell slutade trea i loppet och fick kliva på prispodiet.

– Det är ju inte så svårt när bilen fungerar, säger Wisell med ett litet leende.

23 F1-lopp han det bli under karriären som avslutades 1974. Drygt 20 år senare så fick han chansen att ännu en gång köra en av sina gamla bilar.

– Den som hade köpt min Lotus 72 hörde av sig och frågade om jag inte skulle komma titta på den. Jag hittade min gamla overall från den tiden och åkte dit. Jag satte mig i bilen och tittade lite. Ska du inte köra frågade han? Så jag startade och körde iväg. Det var lite intressant. Nu kunde jag ju inte köra för fullt. Men efter att jag inte kört den på 25 år så kändes det som om jag bara hade hållt upp över vintern.

Hur mycket följer du F1 i dag?

– Jag brukar åka på några tävlingar varje år. Men i år har det inte blivit något än. Men jag ska kanske åka till Singapore om någon månad.