Antalet startande i Tjejvättern var i år mindre än förra året, och en förklaring är förmodligen den kalla våren som inte har lockat till cykelträning. Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson, som själv var en av dem som cyklade Tjejvättern, tror också att den senaste veckans väderprognoser har spelat in.

– Det har varit riktigt tråkiga prognoser i veckan, som har pekat på mycket regn. Det har gjort att många anmälda inte har kommit till start och att direktanmälningarna har blivit färre. Tjejerna har ju också två lopp att välja på den här helgen och anmälningarna till Halvvättern har ökat. Så några kanske har valt det loppet i stället.

– Men jag är oerhört glad att det blev ett så bra lopp i dag. Det har varit en härlig stämning ute på banan och vädret har varit kanonbra. Tjejvättern är ett kul lopp, där alla har en plats oavsett målsättning. Många cyklar tillsammans som en kul grej, men en hel del åkare satsar hårt för att ta sig runt på bra tider. Det är charmen med det här loppet, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Nu fortsätter cykelfesten på söndagen med Halvvättern över 15 mil, del fyra. Sedan körs elitloppet Vättern GP på torsdag i Motala centrum och på fredag och lördag körs 52:a Vätternrundan.