Under helgen får 55 ungdomar, varav nästan hälften är tjejer, chansen att lära sig motorsportens grunder genom både teori och praktisk träning. Helgen innehåller information i säkerhet och miljötänkande, kost och hälsa, regler och körteknik med praktik där deltagarna får lära sig hur man framför en tävlingsbil på både ett säkert men vägvinnande sätt.

– Under denna helg gör de flesta förarna oerhörda framsteg och växer otroligt mycket som motorsportutövare. Extra roligt är att följa dem som är nybörjare i början av helgen. Flera av dem som knappt suttit bakom ratten tidigare, flyger fram på banan i full attack framåt på söndag eftermiddag, säger Fredrik Karlsson, tävlingsledare SMK Motala Bil, i ett pressmeddelande.

För det är på söndagen som lagtävlingen avgörs. Den går ut på att samla så mycket poäng som möjligt. På lördagen körs ett kval och de med snabbast tider blir lagkaptener i respektive lag.

– Att se den glädjen som de flesta utstrålar när de kommer i mål efter ett lyckat heat är oslagbar, det är den drivkraft som gör att vi fortsätter med detta år efter år, fortsätter Fredrik Karlsson.