Bollius: Gyllene läge för Motala AIF

Bonus för Motala AIF, "bestraffning" för ett Sollentuna som misslyckats. Mentalt är det fördel Maif som har ett gyllene läge i division 1-kvalet.

Yes! Motala AIF jublar efter att Ivan Rako gjort 2-0 mot Ytterhogdal. Motalalaget är ytterligare ett steg närmare ettan efter en ny perfekt genomförd match..

Yes! Motala AIF jublar efter att Ivan Rako gjort 2-0 mot Ytterhogdal. Motalalaget är ytterligare ett steg närmare ettan efter en ny perfekt genomförd match..

Foto: Thomas Augustsson

Fotboll2019-11-02 18:30

Jag vet inte var jag ska börja någonstans i mina berömmande ord till ett Motala AIF vars fantastiska höst fortsätter. Nu via en ny perfekt genomförd match som slutade i 2-0-seger mot Ytterhogdal och avancemang ytterligare ett steg i kvalet till ettan. Det var mycket på IP som liknade 2-1-segern mot Karlberg i söndags.

Matchplanen följdes till punkt och pricka, anspänningen var balanserad rätt, och Maif stod upp mot Ytterhogdals fysiska spelstil, utan att för den skull tappa fattningen.

Ytterhogdals engelske tränare Adrian Costello noterade att hans spelare förklarade förlusten med att domartrion dömde fel, men tillrättavisade det och tyckte att spelarna skulle se förklaringen i sig själva. "Motala hade en bättre gameplan och de höll sig till sin plan, vilket vi inte gjorde. Motala vann fair", sade Costello.

I Maif var det bland alla ryggdunkningar mest snack om att ta hand om kropparna efter matchen. Maif har en grym svit på sju raka segrar nu, och i huvudena är laget förstås hur piggt som helst. Men det börjar bli skavanker nu. Nyckeln till ett bra vidare kval är att återhämta sig till nästa match som är redan på onsdag.

Att Maif är ett sargat lag märktes av att Besart Kalludra fick åka med ambulans till sjukhus efter smällen i första halvlek. Nerver låg i kläm i ryggen. Men han var tillräckligt pigg för att via sms hålla koll på hur det gick på IP.

Matchhjälten Valon Silka, straffspecialisten som nu visade sitt fina tillslag på bollen när han skruvade in en hörna till 1-0, hade sin fysiska match före avspark när han fick testa extra efter den lårkaka han dras med. Till slut kunde han spela, men linkade efteråt med bandagerat lår.

I stort känns det som att fystränaren Andreas Hageborn har en nyckelroll inför nästa kval. Det var han som före huvudtränaren Christer Persson i omklädningsrummet gick in och hade direktiv för hur spelarna skulle agera inför fortsättningen.

Lagkaptenen Simon Karlsson, som slet över enorma ytor, erkände: "Jag är så stolt över grabbarna, vi följer matchplanen från minut ett till 95 och vi gör som vi kommit överens om. Men vi är slitna nu".

Möjligen kan skavankerna tala mot Maif i det vidare kvalet mot Sollentuna, som spelas i två matcher kommande vecka. Men jag tycker ändå att Maif har ett gyllene läge att gå hela vägen. För Sollentuna är kommande veckan något negativt som måste överlevas. För Maif är det bonus, en överraskning och det kan bara bli succé. Vid förlust så faller Maif med flaggan i topp ändå, vid seger så är det en klassisk kvalseger där ett uträknat lag kom tillbaka och vann alltihop. Så Maif kan slappna av och har allt att vinna.

Maif har också sparkapitel på bänken, både i Ibrahim Koroma som nu var frisk men inte behövde användas alls, och Ivan Rako som gjorde 2-0 och är en "supersub" av rang.

Publiksiffran, 562 personer, var lägre än jag trodde på förhand. Men kanske kommer fler på onsdag i nästa steg. Maifs vandring med mycket stolpe in känns lite som U21-landslaget under Håkan Ericson på vägen mot EM-guld 2015. Ett lag alla trodde var bortspelat, men som ändå bara överlever hela tiden, med ett stort jobb för varandra.

Man ska komma ihåg att Maif nästan fick titta mot bottenstrid under våren och längs vägen tappade laget också sin på papperet största stjärna, André Rako. Men fotboll är en lagsport och det visar Motalalaget med eftertryck den här hösten.

Bonus för Maif, "bestraffning" för Sollentuna. Det finns ett gyllene läge nu för Motala AIF att gå hela vägen till ettan, menar Jens Bollius.
Bonus för Maif, "bestraffning" för Sollentuna. Det finns ett gyllene läge nu för Motala AIF att gå hela vägen till ettan, menar Jens Bollius.
Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!