Bosse Johansson är en stark fotbollsprofil i Motala. Med i Maifs herrverksamhet och akademi från och till sedan 1994, och aktiv i fotbollen sedan 1988.
– Kommer ihåg att jag hade Daniel Leinar och Pierre Axén i Maifs juniorlag 1994. Tiden går, säger Bosse.
Bosse har haft ledarroller när Maif varit uppe i andraligan i svensk fotboll och han höll i rodret när LSW då 2000 var nära att nå division 2. Tränaren har sett mängder av spelare komma och gå.
Johansson skulle slutat i Maif redan 2018, men valde att köra två år till under Christer Perssons ledning. Det blev avsked till Maif inför 2021 i stället.
Men Johansson är inte borta ur Motalas fotboll, på en 60-procentig tjänst driver han lokala fotbollsgymnasiet.
Ibland hör vi talas om Motalaspelare som prövar lyckan i gymnasier på större orter och med större klubbar, som Theo Rask och Jonatan Gren i Norrköping, Gustav Leijon i Örebro och Granit Hanna, Toni Lukic och Noah Nylander i Jönköping.
Men hemma-alternativet fungerar också.
– Vi följer ju Svenska fotbollförbundets utbildning här också, det är samma, säger Bosse Johansson.
Profiler som gått Motalas fotbollsgymnasium är Felicia Rohlén, Venera Rexhi, Liridon Silka, Adam Egnell och Ahmed Qasem. De två sistnämnda aktuella i Gais respektive Elfsborg.
På fotbollsgymnasiet är det schemalagd träning på skoltid, två tillfällen i veckan i ettan och tre gånger i veckan i tvåan och trean. Just nu är det spelare födda 2002-2004 som går på gymnasiet, från de flesta av bygdens klubbar.
– De senaste åren har alla som sökt fått komma in, bara man spelar fotboll i en klubb, säger Bosse Johansson som nu inväntar ansökningar från spelare födda 2005.
35 elever finns just nu i träning. Det anmärkningsvärda är att bara tre av 35 är tjejer.
– Jag vet inte vad det beror på, vi har ju haft fler tjejer tidigare, funderar Bosse Johansson.
Det finns lokala gymnasier i flera idrotter, bland annat bandy och innebandy. Men det finns intresse från fler idrotter att starta.
Bosse Johansson vill slå ett slag för att stanna kvar på hemorten. Här kan man också utvecklas.
– Det finns alltid de som flyttar iväg. Men jag skulle vilja att de är här. Det är lika mycket träningstid.
Något särskilt i pandemin för er?
– Speciella tider för oss också. Vi följer restriktionerna. I ettan och tvåan är det träning på distans, i trean håller jag lektioner, säger läraren.