Motalakillen litterärt prisad – får Jolopriset 2025

Johan Orrenius berättar om människor och relationen mellan dem, i ett sammanhang av fotboll. Nu prisas Motalasonen med ett prestigefyllt pris.

Johan Orrenius, Motalakillen som är chefredaktör och fotbollsskribent på Offside, tilldelas Jolopriset 2025. "Hans reportage präglas av nyfikenhet, likt Jolo låter han de överraskande detaljerna tala", skriver juryn bland annat i sin motivering.

Johan Orrenius, Motalakillen som är chefredaktör och fotbollsskribent på Offside, tilldelas Jolopriset 2025. "Hans reportage präglas av nyfikenhet, likt Jolo låter han de överraskande detaljerna tala", skriver juryn bland annat i sin motivering.

Foto: Privat/Daniel Nilsson

Fotboll2025-03-24 07:00

Nyheten i korthet

  • Johan Orrenius, en journalist och författare från Motala, har tilldelats Jolopriset 2025 för sitt arbete inom fotbollsreportage.
  • Priset, instiftat av Jolosällskapet 2002, syftar till att hedra journalister och författare som framgångsrikt arbetar i Jan Olof Olssons anda.
  • Orrenius, som är baserad i Göteborg, uttryckte sin glädje och överraskning över utmärkelsen, och betonade vikten av att sportjournalistik syns utanför sportens värld.
undefined
Johan Orrenius skriver om fotboll och här ses han intervjua en spelare under en reportageresa för Offside i Wales.

Jolopriset instiftades 2002 till minne av Jan Olof Olsson med syftet att utmärka journalister och författare som med framgång verkar i Jolos anda. Priset på 10 000 kronor delas i år ut i samarbete med Albert Bonniers förlag.

Här är juryns motivering, vilket kan beskriva Jolos anda:

”Johan Orrenius skriver om fotboll – men det handlar alltid om människor. Hans reportage präglas av nyfikenhet, likt Jolo låter han de överraskande detaljerna tala, oavsett om han skildrar världsstjärnor, lagmaskotar, trotjänare eller engagerade supportrar som pappa Hasse i Motala. Likt en strategisk mittfältare behärskar han hela planen och serverar sina precisa passningar i en lågmäld och eftertänksam stil som präglas av underfundig humor.”

Johan Orrenius är glad för priset när vi når honom på redaktionen i Göteborg där han har sin bas för att berätta om fotboll i magasinet Offside.

– Roligt, jag är överraskad och hedrad. Det här är ett pris utanför sportens värld. Det är tunga pristagare före mig och det här hade jag inte trott. Det går utanför fotbollsbubblan och jag tycker att det är roligt för sportjournalistiken att vi syns utanför tabellerna.

Johan Orrenius säger att han inte är någon "Jolo-expert", men vet litegrann om hur Jolo var som skribent, och förstår att det kan finnas en likhet med hans eget berättande.

– Jag vill ta med läsaren till platser och uttrycka känslor, stämningar och lukter. Jag vill vara nära, säger Motalakillen.

I somras följde Orrenius sin pappa Hans Orrenius och deras relation och supporterskap till Motala AIF:s fotbollslag. Det mynnade ut i ett 20-sidigt reportage i tidningen.

I höstas porträtterade Johan Orrenius den förre Maiftränaren Lennart "Kral" Andersson, dalslänningen som nu gjort comeback i Vänersborg, vilket också mynnade ut i ett stort reportage.

Nyckeln i Orrenius skrivande är att lägga tid och följa med. Att betrakta.

Hur mycket tid lade du på Kral-reportaget?

– Ett par gånger satt vi ned och pratade ordentligt, jag träffade honom fyra-fem gånger och var också med vid avgörande tillfällen, typ under match. Jag pratade med tio-tolv personer om honom. Ofta kan andra ge en bättre bild av en person än personen själv, beskriver Johan Orrenius.

Orrenius ser sig som en skribent som skriver om människor och relationen mellan människor. Det är bara sammanhanget som är fotboll. Det skulle lika gärna kunna vara något annat. Han säger att det är en lyxig position han har att kunna lägga tid på att ge en mångbottnad bild av människor i ett samhälle där mycket ska gå väldigt snabbt.

– Jag frågar ofta om jag får hänga med personer och vara bredvid när de träffar läkare eller andra. Ibland säger de nej, de har en integritet, men ofta får jag ja. De blir glada över att jag bryr mig.

Vad har du för projekt just nu?

– Jag gör ett reportage om allsvenska IFK Värnamo och problemen med deras arena. Det kanske inte låter så spännande, men jag tror att det är en berättelse som många kan känna igen sig i, en liten klubb som brottas med ett förbunds stora krav och vad är egentligen ett elitlag värt för en kommun. Jag ser en parallell till debatten kring IFK Motala och bandyn. Jag berättar storyn genom Värnamos kvinnliga klubbchef.

Vad ser du fram emot själv att följa 2025?

– Jag får säga att följa mitt favoritlag Maif. Om det kan bli toppstrid i division 2 i år. Jag hoppas det, säger Johan Orrenius som inte kan lova några fler längre berättelser om sitt favoritlag, men han har ofta Maif med sig i sina veckovisa blogginlägg och poddar från fotbollens stora värld.

undefined
Johan Orrenius följde förra året sin pappa Hans Orrenius och hans kärlek till Motala AIF. Det mynnade ut i ett 20 sidor långt reportage i magasinet Offside.
Jolopriset till Orrenius

Namn: Johan Orrenius. Ålder: 42 år. Bor: Lägenhet på Guldheden i Göteborg. Familj: Fru Janna, barnen Hedvig, 10, Elmar, 5. Yrke: Chefredaktör och fotbollsskribent på Offside. Fritidsintressen: Vardagliga saker, se film eller idrotta med fotboll eller tennis. Förebild: Aldrig haft någon, men imponeras av många. Drömresemål: Se Sverige, kanske ett landskap varje sommar. Favoritlag: Motala AIF i fotboll.

Johan Orrenius är född 1982 i Motala. Journalistbanan inleddes med inhopp på Östgöta Correspondenten, studier på Skurups folkhögskola och vikariat på Dagens Nyheters sportredaktion. 2006–2012 var han sportreporter och krönikör på Expressen och bevakade internationella mästerskap, men trivdes bäst med att leta upp berättelser i den svenska myllan. 2012 började han på fotbollsmagasinet Offside, som chefredaktör tillsammans med Anders Bengtsson – de två driver även en podd med fotbollstema. Som idrottare har Johan Orrenius haft större framgångar i tennis än i fotboll.

Tidigare Jolopristagare: 2024 Lilian Sjölund, 2023 Peter Kadhammar, 2022 Anna-Lena Laurén, 2021 Kristian Wedel, 2020 Johanna Frändén, 2019 Tom Alandh, 2018 Cecilia Hagen, 2017 Nathan Shachar, 2016 Lena Sundström, 2015 Katrine Marçal, 2014 Ola Larsmo, 2013 Per Svensson, 2012 Cordelia Edvardson, 2011 Ingemar Unge, 2010 Ulrika Knutson, 2009 Mats Olsson, 2008 Kurt Mälarstedt, 2007 Annette Kullenberg, 2006 Kjell Albin Abrahamson, 2005 Ingmari Froman 2004, Richard Swartz, 2003 Cecilia Uddén, 2002 Mats Lundegård.

Jolosällskapet bildades 1997 för att främja intresset för Jan Olof Olssons journalistik och författarskap. Det är Sveriges största litterära sällskap ägnat åt en journalist. Sällskapet ger bland annat ut skrifter om och av Jolo. Jan Olof Olsson levde 1920–74 och var anställd på Dagens Nyheter från 1945. Han skrev även ett fyrtiotal böcker och tv-serien ”Någonstans i Sverige”.

Karta: Göteborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!