"Vi ska inte vara rädda för varandra"

Charbel Gabro från Norrköping brinner för mångfald och integration. På onsdagen föreläste han för Motalaidrotten i Folkets hus.

Charbel Gabro från Norrköping föreläste för Motalaidrotten om integration och inkludering. "Människor ska inte vara rädda för varandra", menade han.

Charbel Gabro från Norrköping föreläste för Motalaidrotten om integration och inkludering. "Människor ska inte vara rädda för varandra", menade han.

Foto: Jens Bollius

Fotboll2019-09-04 21:00

–  Vi människor ska inte vara rädda för varandra. Vi ser olika ut och vi beter oss olika, men man ska avdramatisera kulturmöten, säger "Laoze" som är artistnamnet.

Charbel Gabro har syriskt ursprung, men kom till Sverige redan som fyraåring. Charbel är uppvuxen i Norrköping, men har även bott i Oskarshamn. Han har startat ungdomslag i fotboll i Norrköping, Oskarshamn och Södertälje.

Gabro har med egna ögon sett och han har egen erfarenhet av idrotten och fotbollen som integrationsprojekt.

– På fotbollsplanen behöver du inte kunna svenska. Man spelar ändå, du behöver bara dra på dig ett par skor, säger han.

Charbel Gabro har själv spelat i IFK Norrköping som ung, och han har också spelat för Assyriska och Syrianska. Division 2 med Assyriska är hans egen högsta nivå. Nu är det division 4-spel med Västra Husby. 

Innan han blev "inspiratör" på heltid som han är nu, Charbel Gabro utsågs tidigare till årets talare i Sverige, så har han jobbat med ungdomar i 14 år.

Den här föreläsningen gjordes genom kontakterna med Motalas nya futsalklubb Dribbla United, men annars är Motala inget nytt för Gabro.

–  Det är ju Varamon som gäller, det är kopplingen. Varamon är dit man åker på sommaren, säger han och skrattar.

Charbel Gabro menar att han vill prata mot fördomar och mot negativa känslor kring olikheter. Det gäller att se det vackra i det som kan tyckas se fult ut.

– I samhället måste alla hjälpas åt så att alla blir skattebetalare, säger han.

Gabro menar att Sverige har det mest berikade föreningslivet i världen, och där handlar det inte bara om idrott. Men föreningslivet ger en unik möjlighet till integration och inkludering.

Charbel Gabro tror på det mångkulturella samhället.

– I Sverige och många andra länder i väst lever vi i ett individualistiskt samhälle, medan andra kulturer lever i grupp mycket mer. Det är den skillnaden vi måste överbrygga och blanda oss med varandra. Alla tjänar på inkludering och att grupper inte lever skilda från varandra, säger Charbel Gabro.

Det är när människor inte möts som rädsla och fördomar skapas.

–  Folk är livrädda för Klockartorpet i Norrköping där jag bor, men det har aldrig hänt någonting där som jag har sett, säger Charbel Gabro som vill prata om invandringens styrkor.

– Kolla vilka som kommit hit, det är akademiker och Sverige har inte betalat nåt för deras utbildning. Samtidigt saknas arbetskraft. Det gäller att ta tillvara de som kommer, säger Charbel Gabro.

Personligt

Namn: Charbel Gabro. Artistnamn: Laoze, betyder mandlar. Ålder: 36 år. Bor: Norrköping. Familj: Sex syskon, 15 syskonbarn, två föräldrar. Singel. Yrke: Talare, inspiratör. Fritidsintressen: Fotboll. Förebild: Zlatan. Drömresemål: Libanon. Blir glad av: När jag ser glöden tändas i människors ögon. Blir irriterad på: Orättvisor. Favoritlag: Arsenal. Okänd talang: Grymt bra på att äta popcorn. Aktuell som: Integrationsföreläsare för Motalas idrottsföreningar, gäst hos Dribbla United FK.

Karta: Motala Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!