Att komma till Halmstad är att komma till en fotbollsbygd, det känns in i själen trots att HBK bara spelar i superettan.

Men på turistkartan i stan lyser förbundskaptenen Janne Anderssons moderklubb Alet extra klart med VM-succén i Ryssland som pågår och det är från Halmstad som VM-låten kommer, "Bäst när det gäller". Det är ett evigt mantra i elitidrott, att klara att vara som bäst just när det ska avgöras.

Det känns som att dagens herrlandslagsgeneration klarar det utmärkt, något som flera av de yngre har med sig ända från succén i U21-EM under Håkan Ericson.

Artikelbild

| Bäst i Sverige. En titel som Östergötland kunnat aspirera på flera gånger de senaste åren. Framtiden ser också ljus ut, skriver Jens Bollius efter F17-tjejernas "SM-guld" i Halmstad.

I Cup Kommunal-finalen här på klassiska Sannarps IP, där Henrik Larsson en gång i tiden 1992 gjorde A-lagsdebut i Helsingborgs IF mot Leikin, undrade jag i inledningen om Östergötlands F17 verkligen hela vägen skulle vara bäst när det gäller.

Det lag, som varit så starkt och homogent under vägen till finalen, det laget darrade nu. Ångermanland tog tidigt ledningen och Östergötlands spelare var nervösa.

Men trots mycket folk på läktarna runt Halmstad arenas friidrottsbanor så tog sig Östergötland snart samman. Lugna ledare och ett bra passningsspel inom laget skapade hörna på hörna och till slut var de rosa östgötskorna både i kapp och förbi.

3–1 blev det till slut och det var fullständigt rättvist. Jag såg väldigt mycket som var bra, exempelvis pigga inhopp av både Anna Krantz och Alva Nygren och det ska man komma ihåg, att ett lag är sällan bättre än sin bänk.

Sedan har Östergötland en rad bra spelare, exempelvis Motalatrion Frida Elofsson och tvillingarna Nora och Nellie Thörngren som jag tidigare sett gå långt i USM i handboll med Vadstena HF. Alla tre spelar nu i LFC:s akademi i Linköping.

En trevlig bekantskap var också IFK Norrköpings Vanessa Karagöl, vass och följsam med bollen på samma gång. Nu visade hon kvalitet genom att leverera när förbundskaptenen Johanna Norgren flyttade ned henne till mittfältet.

Det var många som var bra i Östergötland, som hade längdövertag på Ångermanland. Precis som Sveriges herrar hade på Mexiko.

Östergötland var skickligt på att utnyttja och skapa tryck genom de hörnor, och även crossbollar och inlägg, som skapades. Det är ett styrkebesked att kunna vara farlig på fasta situationer på det viset.

Det är bara att gratulera Östergötland som vann klart och säkert, med hjälp av flera olika segervapen som bolltrill och långbollar i samma match.

Linköpings FC vann SM-guld både 2016 och 2017 och satte länet på tronen. F17-laget visar att Östergötland har möjlighet till fler stordåd på seniornivå i framtiden.

Från det här laget, som nu skiljs åt, kan alla typer av spelare hämtas.